Dječaci piju pivo, a djevojčice žesticu

U Policijskoj upravi virovitičko-podravskoj održana je konferencija za novinare na kojoj je uz policijske službenike nazočio i ravnatelj Županijskog zavoda za javno zdravstvo “Sveti Rok” Miroslav Venus, a govorilo se o provođenju preventivnog projekta „Zdrav za 5“ na području Županije virovitičko-podravske za 2013./2014. godinu.
Načelnik Policijske uprave Mirko Kostelac tom je prigodom naglasio kako je u tom projektu bitno na koji način osvijestiti ljude da ne čine nedozvoljene radnje, ukazati im na probleme, kakvo je stanje na našoj županiji, te što učiniti da se takvi problemi ne događanju. Prema anketama koje se provode među učenicima osmih razreda alkohol je jednom ili više puta konzumiralo 89 posto, a na nacionalnoj razini je to 81 posto. Dječaci najviše piju pivo, a djevojčice žestoka pića. Prema riječima načelnika Kostelca 19 posto ispitanika je izjavilo da su se u posljednjih godinu dana našli u vrlo teškom stanju zbog konzumiranja alkoholnih pića. Provodeći mjere iz Obiteljskog zakona policija kada zatekne maloljetnike poslije 23 sata koji nemaju odgovarajuću pratnju (roditelje ili starije osobe), dovodi ih u Policijsku postaju i obavještava roditelje, pa i prevozi do kuće. Tijekom devet mjeseci ove godine bilo je 76 takvih slučaja o kojima je obaviješten i nadležni Centar za socijalnu skrb. Poduzimaju se i druge mjere, a kada je u pitanju Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti, to je nedozvoljeno davanje alkoholnih pića maloljetnicima, pa su tako u 24 slučaja poduzete represivne mjere, a u 36 slučaja postupilo se po općinskim i gradskim odlukama koje se odnose na konzumiranje alkohola na javnim mjestima. Kada je riječ o kaznenim djelima s područja droga, tri počinitelja su između 16 i 18 godina.
O tim problemima mladih i preventivnim aktivnostima koje se provode govorio je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo “Sveti Rok” dr Miroslav Venus, koji je naglasio kako je nažalost ovisnost o alkoholu i drogama u porastu, da je to ovisnost modernog doba koja zahvaća sve veći broj učenika. Upravo stoga Zavod već desetu godinu provodi anonimno anketiranje koje obuhvaća šeste razrede osnovnih škola i druge razrede srednjih škola. Odgovara se na 27 pitanja koja obuhvaćaju problematiku ovisnosti od kockanja do pijenja alkoholnih pića, ali i problematiku korištenja slobodnog vremena mladih.
Prema riječima Venusa, Zavod će u suradnji s policijom, nastojati provesti program “Zdrav za 5” u što je moguće većoj mjeri, prema mogućnostima resursa, odnosno broju stručnih osoba.
Policijski službenik Dražen Huzjak je naglasio kako se projekt “Zdrav za 5” namjerava provoditi i u novoj školskoj godini i to sa 100-postotnim obuhvatom. Upravo stoga održan je i sastanak sa svim koordinatorima školskih preventivnih programa na kojem su prezentirani dosadašnji rezultati i planovi djelovanja u sljedećem razdoblju. (www.icv.hr; kp; foto: Matija Rođak)

[nggallery id=2742]