”Skupštine i parlamenti kao posrednici između građana i EU”

Institut europskih regija (IRE), u suradnji s Vukovarsko – srijemskom županijom – Upravnim odjelom za međunarodnu suradnju i regionalni razvoj, Europskom Komisijom i Ministarstvom za europske i međunarodne poslove Republike Austrije, organizirali su u Vukovaru, u Palači Srijem stručnu sjednicu pod nazivom: „Regionalne skupštine i parlamenti kao posrednici između građana i Europske unije“. Na sjednici su, između ostalih, sudjelovali predsjednica Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije Ana-Marija Petin i tajnik Virovitičko-podravske županije Ivan Horvat.

Konferenciju je otvorio Franz Schausberger, predsjednik IRE-a, bivši župan salzburške pokrajne Salzburg, koji je pozdravio sve prisutne i istaknuo je kako je važan segment čini umrežavanje regija, jedinica lokalne samouprave i drugih područja iz javnog sektora kao i gospodarstva u ostvarenju njihovih interesa. Ovo se prije svega odnosi na nove države članice, ali i na zemlje kandidatkinje za ulazak u EU, odnosno na zemlje koje žele steći taj status. Također najavio je slijedeću konferenciju koja će se održati u listopadu Pamhagenu, Burgenland.

Župan vukovarsko – srijemski Božo Galić naglasio je važnost povezivanja između regija i drugih država. Istaknuo je kako suradnja između regija mora postajati sve jačom, naročito na polju infrastrukture i ekonomskog razvitka. Naravno, sama suradnja nije cilj samoj sebi, ona mora doprinijeti boljitku građana za koje smo u demokratskom procesu odgovorni. Međunarodna i međuregionalna suradnja iznimno je važna za Vukovarsko-srijemsku županiju, a što je i logično obzirom na njen geostrateški položaj na međunarodnim pravcima, a prvenstveno na rijeci Dunav. Poticanjem međunarodne i međuregionalne suradnje županija nastoji doprinijeti razmjeni znanja i iskustava te primjera dobre prakse dok se s druge strane pruža mogućnost predstavljanja vlastitih postignuća, stvaranja i razvijanja mreža, stvaranja preduvjeta za povezivanje gospodarstva, raznih zainteresiranih institucija i organizacija, stručnjaka i slično s ciljem gospodarskog i društvenog razvoja županije.

Predsjednik Skupštine Vukovarsko – srijemske županije Antun Žagar istaknuo je kako je Vukovarsko – srijemska županija u svome Statutu propisala kako Županijska skupština kao predstavničko tijelo Županije, odlučuje u okviru svojih nadležnosti o uspostavljanju suradnje s drugim jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave i sklapanju sporazuma s jedinicama lokalne i regionalne samouprave drugih država. Također spomenuo sklopljene sporazume između Vukovarsko – srijemske županije i drugih regija.

Na konferenciji se raspravljali predstavnici regionalnih skupština, stručnjaci i znanstvenici iz svih krajeva Hrvatske, predstavnici bosanskih kantona, Republike Srpske i Autonomne pokrajine Vojvodine. Naglasak je bio na regionalnim skupštinama (bez zakonodavnih ovlasti) kao posrednicima europskih prava i vrijednosti za građane Europske Unije.

Sam cilj konferencije je bio ukazati članovima regionalnih parlamenata na opseg odgovornosti koju imaju u ispunjavanju politika Europske Unije, te na značajnu ulogu u posredovanju između građana i Europske Unije. Također, cilj je bio senzibilizirati regionalne parlamente na teme kao što su: građanska prava, mogućnosti i koristi građana od Europske Unije.

Također, na konferenciji je sudjelovala i veleposlanica Republike Austrije u Hrvatskoj Andrea Ikić-Böhm.

[nggallery id=2685]