Turbo-kotao Kreše Štimca i ”Viliam-I.-ovka”

Krešimir Štimac iz Slatine, dobro znan kao Krešo, majstor je pečenja rakije. Tehniku proizvodnje tradicionalnog hrvatskog napitka koji krijepi dušu i tijelo počeo je učiti još prije četrdesetak godina od djeda kada je kao student boravio u Zagrebu. Naučenu tehniku usavršavao je dalje na sebi svojstven način, da bi danas imao rakijicu ”premium” kvalitete. Da će unuk umijeće pečenja izučiti od djeda, nije bilo upitno s obzirom da je praznike uvijek provodio kod djeda koji je pri ruci imao bocu ljute, a na kraju ljeta spreman kotao za pečenje i obavezu da niti jedna šljiva ne smije ostati ”niti gore niti dolje”, već treba završiti u ”veseloj mašini”. Kotao od 25 litara koji je naslijedio od djeda odlučio je prodati, kupio je novi pedesetlitarski i od tada pečenje rakije za njega postaje više umjetnost nego rutina koja se obavlja svake godine. Krešo je svoj voćnjak ”utemeljio” 1987. godine u Slatini kada mu se rodio sin Viliam, o čemu svjedoči i mramorna ploča na ulazu, te u njemu sadi simboličnih 87 stabala kruške viljamovke koja postaje “sirovina” za njegovu rakiju. U svom, prijavljenom, pedesetlitarskom kotlu, koji je sve samo ne običan, peče ”Viliam-I.-ovku”, kako ju je nazvao u čast sinu… (www.icv.hr, mru; Fotografije: Marko Rukavina)

Cijeli tekst može se pročitati u Virovitičkom listu

[nggallery id=2665]