U Hrvatskoj 11 zaraženih virusom Zapadnog Nila!

Hrvatski zavod za javno zdravstvo priopćio je kako je u Hrvatskoj registrirano 11 bolesnika sa sumnjom na infekciju virusom Zapadnog Nila, koji su se razboljeli u drugoj polovici kolovoza. Kod svih bolesnika utvrđena je upala moždanih ovojnica ili mozga. S obzirom da infekciju prenose komarci iz HZJZ-a podsjećaju na važnost osobne zaštite od komaraca.

Simptomi:

– Groznica Zapadnog Nila ne manifestira se u osam od 10 slučajeva, ali oni koji obole teško je prepoznaju jer simptomi sliče gripi i prehladi. Najčešći simptomi su povišena tjelesna temperatura, glavobolja, umor, bol u zglobovima, a ponekad virus može izazvati i osip na koži, natečene limfne čvorove i bol u očima.

– U jedan posto slučajeva virus izazva tešku neurološku infekciju koja može prouzročiti upalu moždane ovojnice, odnosno meningitis i encefalitis. Ponekad se upala može proširiti i na kralježnicu pa oboljeli osjećaju iznenadnu slabost u rukama, nogama i teško dišu.

– Simptomi teške infekcije su povišena tjelesna temperatura, nepodnošljive glavobolje, ukočenost vrata, dezorijentacija, podrhtavanje, loša koordinacija, napadaji, bol i iznenadna paraliza ili slabost u rukama i nogama.

– Ako imate ozbiljne glavobolje, primijetite ukočenost vrata ili lošu koordinaciju i dezorijentiranost, svakako posjetite liječnika. Također, liječnici savjetuju ljudima koji su se zarazili virusom da svakih pet godina prekontroliraju rad bubrega jer se virus može pritajiti u tijelu, a kasnije izazvati komplikacije. (tportal.hr)