Upoznajte dobitnike županijskih priznanja

DRAGUTIN ŠANTOŠI
Rođen je 7. travnja 1956. u Senkovcu kod Slatine, a novinar Večernjeg lista bio je od 1. siječnja 1987. godine. O tome koliko je bio cijenjen među svojim kolegama govori i činjenica da je bio predsjednik virovitičkog ogranka Hrvatskog novinarskog društva. Uvijek predan poslu bio je kroničar jednog vremena stalno u potrazi za novim temama, posebno u vrijeme Domovinskog rata kada su njegove reportaže s ratišta bile vjeran svjedok događanja u ovom dijelu Hrvatske.
Njegovo praćenje aktualnog političkog, gospodarskog i općeg stanja u kraju u kojemu je djelovao kao dopisnik i šef dopisništva Večernjeg lista u Virovitici pridonijelo je upoznavanju domaće javnosti s prilikama u ovom dijelu domovine. Njegov život tragično je završio 17. rujna 2012. godine kada ga je smrt zatekla na radnom zadatku između sela Sekulinci i Dobrići.

VATROGASNA ZAJEDNICA VIROVITIČKO-PODRAVSKE ŽUPANIJE
Vatrogasna zajednica Virovitičko-podravske županije osnovana je 23. srpnja 1993. godine, a danas ima 16 članica – vatrogasnih zajednica općina i gradova i samostalnih dobrovoljnih vatrogasnih društava te 2600 vatrogasca. Svoje djelovanje u tih dvadeset godina Zajednica uspješno provodi posebno kroz operativno djelovanje vatrogasnih postrojbi, odnosno gašenja požara na otvorenim i zatvorenim prostorima, na dislociranom području u priobalju, ali i kroz vatrogasna natjecanja seniora te podmlatka i mladeži u čemu ostvaruje izuzetne rezultate na državnoj razini. Uz veliku potporu Županije u ovom se razdoblju znatno poboljšala materijalno-tehnička opremljenost svih sastavnica Zajednice i kadrovska ekipiranost postrojbi.

LOVAČKI SAVEZ VIROVITIČKO-PODRAVSKE ŽUPANIJE
Lovački savez Virovitičko-podravske županije strukovna je udruga lovaca koja na području županije obuhvaća 31 lovačku udrugu, jednog lovozakupca državnog lovišta, jednog lovozakupnika županijskog lovišta te više od 1400 lovaca. Savez vrlo uspješno realizira sve zadaće iz svog zakonom i statutom određenog djelokruga rada, a posebno se ističe rad na organizaciji i osposobljavanju lovačkih pripravnika, lovočuvara, polaganju lovačkih ispita i ispita za lovočuvare, te lovaca za ocjenu trofeja divljači. Organiziraju kup ptičara, županijsko prvenstvo u gađanju glinenih golubova te druge manifestacije te vrste. Lovački savez sudjeluje na mnogobrojnim sajmovima u regiji, a posebnu pozornost pridaje razvijanju lovačke etike i kulture u našim lovištima.

HRVATSKI DUHANI D.D. VIROVITICA
Tvrtka je nastala 2003. spajanjem triju poduzeća – Duhanprodukta iz Pitomače, Rovite iz Kutjeva i Viržinije iz Virovitice. Od tada su Hrvatski duhani u sastavu Adris grupe iz Rovinja. Tvrtka danas ima 94 stalno zaposlena djelatnika, a u sezoni obrade duhana zapošljava i 254 sezonskih radnika. U 2012. godini Hrvatski duhani su ostvarili ukupni prihod od 226,3 milijuna kuna i dobit od 9,6 milijuna kuna, te su s tim poslovnim rezultatima na drugom mjestu najuspješnijih tvrtki u Virovitičko-podravskoj županiji. Cilj Hrvatskih duhana je i u novim okolnostima, nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, osigurati budućnost primarne proizvodnje duhana ostvarivanjem većih prinosa i kvalitete duhana te smanjenjem troškova proizvodnje kako bi se očuvala konkurentnost hrvatskog duhana na europskom i svjetskom tržištu.

OSNOVNA ŠKOLA VLADIMIRA NAZORA NOVA BUKOVICA
Povijest školstva u Novoj Bukovici službeno je započela 10. siječnja 1868. godine spajanjem konfesionalnih škola iz Nove i Gornje Bukovice u Pučku školu. Školu danas pohađa 131 učenik. Uspješna je na županijskim i državnim natjecanjima, a aktivan je i sudionik različitih literarnih i likovnih natječaja, ekoloških i humanitarnih akcija i školskih projekata. Njeguje dobru suradnju s roditeljima i lokalnom zajednicom, sudionik je brojnih humanitarnih i drugih akcija za što dobiva mnogobrojne nagrade. U školi se održava izborna nastava slovačkoga jezika, a škola također ostvaruje i suradnju s Osnovnom školom Oščadnica u Republici Slovačkoj. Tijekom proteklih godina realizirano je nekoliko projekata kao što su „Gastronomske i zanatske osobitosti općine Nova Bukovica“ čiji je rezultat objavljena kuharica, te projekt “Škola je život, pjesma i rad(ost)“. Obilježen je i izlazak 10. broja školskoga lista „Cvrčak“ te snimljen nosač zvuka s 5 pjesama i himnom škole koje izvode pjevački i tamburaški zbor škole… (www.icv.hr)

Cijeli tekst može se pročitati u Virovitičkom listu