Vidra na stručnom skupu u Sloveniji

U organizaciji Ministarstva gospodarstva, odnosno Agencije za investicije i konkurentnost u svojstvu tajništva nacionalnog Klastera konkurentnosti drvno-prerađivačkog sektora Hrvatske, održano je jednodnevno studijsko putovanje u Sloveniju.

Stručni skup uveličali su prisustvovanjem predstavnici: Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, Ministarstva gospodarstva, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva poduzetništva i obrta, Agencije za investicije i konkurentnost, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske komora inženjera šumarstva i drvne tehnologije, predstavnici: Sveučilišta u Zagrebu – Šumarskog fakulteta i Arhitektonskog fakulteta, Hrvatskog klastera konkurentnosti drvno-prerađivačkog sektora, predstavnici: županijskih razvojnih agencija i županijskih drvnih klastera, Hrvatskih šuma i značajnih hrvatskih tvrtki drvno – prerađivačkog sektora te ispred Virovitičko – podravske županije u cilju promocije budućeg Panonskog drvnog centra kompetencija, stručnom skupu nazočile su i ravnateljica VIDRA – Agencije za regionalni razvoj Virovitičko – podravske županije, Natalija Havidić te Ivana Filipović, stručna suradnica u VIDRA-i.

Središnji skup u prisustvovanju vodećih sektorskih protagonista Hrvatske i Slovenije, zaduženih za organizaciju, planiranje i razvoj šumarstva i prerade drva, započeo je u Ljubljani u Gospodarskoj zbornici Slovenije. Kroz prezentacije i zajedničku raspravu ostvarena je razmjena stajališta oko funkcioniranja sektorskih klastera, upostave razvojnih centara izvrsnosti, korištenje sredstava iz strukturnih fondova te mogućnosti za kreiranje bilateralnih projekata na EU razini, kao i iniciranje zajedničkih razvojnih aktivnosti na širem području jugoistočne Europe, što je i dosad ocijenjeno kao jedan od razvojnih prioriteta. Sastanak je zaključen posjetom Razvojnom centru slovenske drvne industrije RC 31 u mjestu Železniki u pokrajini Gorenjska, čija je uspostava financirana sredstvima Europskog regionalnog fonda (4,2 mil. EUR) te slovenske vlade.

U cilju povezivanja slovenskih i hrvatskih drvoprerađivača, posebice u dijelu uspostave drvoprerađivačke i institucionalne infrastrukture bazirane na najboljim europskim praksama i iskustvima, prisustvovanje središnjem skupu učvrstilo je suradnju sektorskih tvrtki u susjednim zemljama koja se godinama ocjenjuje vrlo dobrom, a kao rezultat toga postoje mnogi primjeri zajedničkih ulaganja, izlazaka na treća tržišta ili sudjelovanja u EU projektima. (ravidra.hr)

[nggallery id=2615]