Dječji festival duhovne glazbe – Slatinafest

Od 25. do 27. travnja u Slatini će se održati 15. Međunarodni dječji festival duhovne glazbe Slatinafest. Festival je nastao na poticaj vjernika Kršćanske adventističke crkve u Slatini s ciljem zbližavanja djece različitih regija i potakne dječje učitelje i voditelje na kvalitetniji rad s djecom na području glazbeno-scenskog izričaja u lokalnim crkvama, a tijekom godina prerastao je u kvalitetan glazbeno-scenski festival dječje duhovne glazbe i proširio se izvan granica Republike Hrvatske. Posebnost ovogodišnjeg festivala je što prvi put djeca skladaju pjesme za festival. U Slatini je 25. veljače u organizaciji Slatinafesta održana skladateljska radionica Davora Bobića. Bio je to stručni skup za nastavnike i učitelje koji rade s djecom na području glazbe, a ujedno i otvorenje natječaja za Slatinafest 2014 gdje su djeca bila motivirana za skladanje na zadane tekstove. Na natječaj je stiglo 19 pjesama. Dvije najuspješnije skladbe bit će izvedene i nagrađene na ovogodišnjem festivalu. Budući da će se posebna pozornost posvetiti ovom skladateljskom dijelu, ove godine bit će 11 pjesama u festivalskom dijelu. Kao i svake godine festival ima i humanitarni karakter. Sredstva koja će biti prikupljena namijenjena su djeci bez roditeljske skrbi i bit će donirana u sklopu biciklističkog ultra maratona “Budite veliki, pomozite malenima“. Članovi Kluba za ekspedicionizam i ekstremne sportove vozit će 1001 milju po Hrvatskoj da bi obišli oba SOS sela i domove za djecu bez roditeljske skrbi.

Otvorenje Slatinafesta je u petak, 25. travnja, u 19 sati u dvorani Kršćanske adventističke crkve u Slatini, gdje će se izvođači predstaviti sa svojim instrumentalnim točkama. Bit će to posebna prigoda jer će se publici Slatinafesta predstaviti tri državna prvaka s područja naše županije. Luka Relić u drugoj kategoriji saksofona, Jan Mojzeš u prvoj kategoriji trube i Matea Barišin u prvoj kategoriji violine, osvojili su prvu nagradu i prvo mjesto u svim kategorijama na državnom natjecanju glazbe i plesa ove godine. Posebni gosti Međunarodnog dječjeg festivala duhovne glazbe Slatinafest su bračni par Claire i Johna Sanchez iz Engleske. U subotu je središnji dio programa. U jutarnjem dijelu bit će predstavljene sve regije iz kojih djeca dolaze. Subota poslijepodne predviđena je za kreativne radionice za djecu, a sam festival počinje u 17 sati u dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Slatini. Nedjelja je predviđena za druženje u prirodi.

Očekuje se 60-ak djece iz Varaždina, Maruševca, Zagreba, Požege, Nove Gradiške, Virovitice, kao i djeca iz Novog Sada. Organizator je Odjel za djecu i mladež Jadranske unije konferencija Kršćanske adventističke crkve, a u organizaciji pomažu: Grad Slatina,Gradsko društvo Crvenog križa Slatina, Pučko otvoreno učilište Slatina, Kršćanska adventistička crkva Slatina, Kršćanska adventistička crkva Virovitica i Informativni centar Virovitica. (ljž)