EU nam daje novac, znamo ga iskoristiti

Ravnateljica Agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije VIDRA-e, Natalija Havidić, otkriva koji su najvažniji projekti agencije financirani sredstvima Europske unije

Natalija Havidić je na mjesto ravnateljice Agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije VIDRA-e došla u srpnju 2013. godine, istog dana kada jc i Hrvatska postala punopravna članica EU. Mlada diplomirana ekonomistica. porijeklom Virovitičanka, nakon završenog Ekonomskog fakulteta u Zagrebu radila je kao medijska analitičara u internacionalnoj marketinškoj agenciji te kao voditeljica marketinga upravljala svjetskim brandom Nokia. 2006. godine zaposlila se u javnom sektoru gdje se specijalizirala za regionalni razvoj, povećanje konkurentnosti gospodarstva i investicije, te fondove EU.

AKTUAL: Ove godine VIDRA je prijavila 10 EU projekata. Koji su to projekti i kolika je njihova vrijednost?

Zaista smo ponosni što smo ove godine uspjeli prijaviti čak deset velikih projekata. Projekti su prijavljeni na natječaj za razvoj javne poslovne i turističke infrastrukture, u okviru Operativnog programa Regionalna konkurentnost kroz koji će se EU sredstvima sufinancirati projekti od lokalnog i regionalnog značaja. Ukupna vrijednost prijavljenih projekata iznosi oko 43 mil. cura. Najvrjedniji poslani projekt je Centar kompetencija za selektivne oblike turizma koji će biti smješten u dvorcu Janković u Suhopolju i koji će također biti obnovljen kroz projekt. Centar za selektivne oblike turizma nudit će niz visokokvalitetnih usluga malim i srednjim poduzetnicima u hotelijerstvu, ugostiteljstvu i drugim pratećim djelatnostima važnim za razvoj turizma. Projekt je vrijedan gotovo 8 mil. eura, od čega bi EU sufinancirala čak 99 posto. Od značajnih projekata, a koji će također utjecati na razvoj lokalnog i regionalnog gospodarstva, svakako bih istaknula Centar za razvoj mliječnih proizvoda kojim želimo osigurati održivost i razvoj sektora mljekarstva na području Virovitičko-podravske županije, ali i cijele kontinentalne Hrvatske. Projekt je vrijedan 5 mil. eura te se planira otvaranje deset novih radnih mjesta. Projekt koji će također utjecati na konkurentnost naših gospodarstvenika je i Panonski drvni centar kompetencija, vrijedan 6 mil. eura. Uz istraživanje i razvoj proizvoda od drva i prateće industrije, Centar će nuditi i usluge transfera tehnologije prema malim i srednjim poduzetnicima, uslugu produkt dizajna, te usluge izrade prototipa inovativnih proizvoda od drva.

AKTUAL: Koliko su EU projekti i potpore, koji su dosada ostvareni, pomogli razvoju lokalne zajednice – nova radna mjesta, razvoj lokalnog gospodarstva, poduzetništva…?

VIDRA je regionalna razvojna agencija koja je jedna od uspješnijih hrvatskih agencija u povlačenju novca iz pretpristupnih fondova F.U. Do danas smo pripremili i proveli niz projekata koji su doprinijeli regionalnom razvoju naše županije, povećali konkurentnost poduzetnika, pridonijeli povećanju zapošljivosti te kroz razne projekte poboljšali kompetencije lokalnog stanovništva za sve zahtjevnije tržište rada. Najznačajniji utjecaj na zapošljavanje do sada ima projekt izgradnje i opremanja Poduzetničkog inkubatora VPŽ gdje stanari inkubatora iz mjeseca u mjesec zapošljavanju nove radnike, šire poslovanje na europsko, čak i globalno tržište. Posebno smo ponosni i na činjenicu da smo sudjelovali u realizaciji niza privatnih investicija lokalnih poduzetnika i poljoprivrednika kojima smo pomogli prilikom prijava projekata na EU natječaje.

AKTUAL: Koji su vam daljnji planovi?

U VIDRU sam došla nakon dugogodišnjeg rada u javnom sektoru na nacionalnoj razini, dakle iz Zagreba. Privukao me je rad na konkretnim razvojnim projektima, jer kada se u nacionalnim provedbenim tijelima bavite projektima i fondovima EU, imate priliku samo pratiti projekte na papiru, no ovako sada imam prilike projektima baviti se od same ideje, pripreme, do provedbe, što me jako, zapravo, i veseli. Iako su procedure financijskog upravljanja i javne nabave u okviru provedbe EU projekata komplicirane, svejedno kada uspijete realizirati projekt, a pritom i povučete sva dostupna sredstva iz EU, osjećate iznimno zadovoljstvo jer smo svi zajedno na neki način doprinijeli razvoju naše zajednice, našeg kraja. Novac iz EU je tu, čeka nas i samo ga treba uzeti, a nama je zahvaljujući znanju i trudu to i uspjelo. Što se daljnjih planova tiče, u VIDRI ćemo zajedno sa službama u županiji pristupiti izradi novog strateškog okvira za razvoj do 2020. godine, te ćemo krenuti u identifikaciju novog vala razvojnih projekata. Naglasak ćemo staviti na razvoj poslovne infrastrukture, javne turističke infrastrukture, podršku poduzetništvu, razvoj poljoprivrede i različite inicijative za zapošljavanje. (Aktual)

Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije (VIDRA) osnovana je 2008. godine sa ciljem prepoznavanja lokalnih potencijala koji jačaju konkurentnost gospodarstva te potiču ruralni i regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, ali i šire regije. Zahvaljujući EU fondovima ukupno je provedeno 40 projekata vrijednih 15 mil. eura, a samo ove godine prijavljeno je deset projekata u vrijednosti od 43 mil. eura. (aktual, Fotografija: Kristijan Toplak)