Mađari zainteresirani za gradnju mosta

Za nedavnog posjeta predstavnika Koordinacijskog centra za razvoj prometa iz Mađarske gradu Virovitici gradonačelnik Ivica Kirin ponovno je inicirao izgradnju željezničkog mosta preko rijeke Drave, tj. projekta obnove željezničke pruge Virovitica – Barcs – Kaposvar, koji je zajedno sa županom Tomislavom Tolušićem prije dvije godine predstavio predstavnicima mađarskih gradova Kaposvara i Barcsa te županije Somogy. U zapadnoj Slavoniji nekada je najvažnija točka prometa bio upravo mađarski grad Barcs, koji je od 1868. bio povezan s Bečom, od 1870. sa Zagrebom, a od 1873. s Rijekom. Od 1881. do 1884. godine izgrađena je pruga Pakrac – Virovitica preko Suhopolja i Barcsa, sa željom da se poveže s Budimpeštom, a službeno je puštena u promet 1885. godine, te njezin odvojak od Pakraca do Banove Jaruge 1897. godine.
– Ta je pruga tada služila interesima mađarskog kapitala jer su uz pomoć nje iskorištavali šumsko blago tog dijela Slavonije.
To znači da su tada najznačajniji hrvatski i međunarodni cestovni i željeznički koridori u povezivanju Istoka i Zapada prelazili posavskim i podravskim područjem, jer su glavni tokovi od sjevera prema jugu išli od Budimpešte preko Zagreba prema Rijeci te od Osijeka prema Pločama – kazuje Ivica Kirin dodajući kako je to nekada bila najisplativija pruga koja je mnogo značila za gospodarstvo dviju država pa je stoga želja grada Virovitice da se ponovno obnovi… (www.icv.hr, zc)

Cijeli tekst može se pročitati u Virovitičkom listu