Mala škola zdrave prehrane u N. Bukovici

Tijekom proljetnih praznika u OŠ Vladimira Nazora Nova Bukovica održana je Mala škola zdrave prehrane. Nakon glagoljice, fotografije, veza, recikliranja, salvetne tehnike i enkaustike, ove godine, budući da škola sudjeluje u projektu Shema školskog voća, tema je bila zdrava prehrana i ljekovito bilje, odnosno biljke koje rastu u našem zavičaju, a iskoristive su i kao hrana i kao lijek.

U trodnevnoj Maloj školi zdrave prehrane učenici su naučili koja je to nezdrava hrana s osobitim naglaskom na analizu sastojaka koje sadržavaju: nezdrava bojila, dodaci i umjetna sladila. Sastojke su provjeravali pomoću E – brojeva koji se mogu pronaći na poleđini gotovo svakog proizvoda. Učenici su spoznali da ti sastojci itekako mogu naštetiti zdravlju.

Nakon pojašnjenja piramide zdrave prehrane, upoznali su se s biljkama koje rastu u njihovom bližem okruženju, a za koje nisu znali koliko su zdrave te su nakon teorijskog dijela s voditeljima prošetali obližnjim vinogradima i voćnjacima u potrazi za maslačkom, koprivom, tratinčicom i medvjeđim lukom namijenjenih za pripremanje jela i napitaka. Osim toga, odlično je bilo uz zdravu prehranu povezati i kretanje, odnosno bavljenje fizičkom aktivnošću.

Sakupljenim “zdravim” receptima i izrekama o hrani učenici su uredili edukativni pano koji će ubuduće krasiti prostor školske kuhinje. Iznosili su svoje prehrambene navike, iskustva o zdravom doručku te su za primjer pripremili doručak od naribanih jabuka s orasima, jogurtom i grožđicama ili brusnicama, a jela se i palenta s mlijekom i jogurtom. Degustirali su domaći sok od bazge, sami su radili sok od jabuke, a doručak su upotpunili i svježe iscijeđenim sokom od naranče.

Za primjer zdravog deserta zajednički su izradili zapečene jabuke s nadjevom od meda, oraha i grožđica. Okušali su se i u pravljenju brze salate od rajčice, sira, kukuruza i tunjevine. Degustirali su prirodni med od maslačka, a od njegovog osušenog korijena skuhali su kavu. Kopriva je poslužila za izradu čaja te sredstva za njegu kose. Ostatak koprive, nakon fermentacije, upotrijebit će se za gnojidbu i ekološko sredstvo protiv štetočina za školske biljke i cvijeće.

Mala škola zdrave prehrane kroz edukaciju, radionice i druženje usadila je polaznicima vrijedna nova znanja o zdravoj, pravilnoj i uravnoteženoj prehrani koja može spriječiti različite bolesti, a ujedno i osvijestila važnost očuvanja prirode i biljaka koje „paze“ na nas dajući nam i hranu i lijek. (ds)

[nggallery id=4585]