Matkana nedjelja u Kladarama

Udruga „Čuvarice kulturne baštine“ iz Kladara u suradnji sa Općinom Pitomača i Turističkom zajednicom općine Pitomača obilježila je „matkanu nedjelju“ odnosno organizirala povrat starim tradicijskim običajima. Što je matkana nedjelja i kako se matkanje obilježava?
– Ovo je stari hrvatski običaj – „matkanje“. Tradicija je na matkanu nedjelju da se jedni s drugima „matkamo“, odnosno mijenjamo pisanice. „Matkanje“ znači da ako hoćeš imati jednu dobru prijateljicu ili kumu, pitaš je da li hoće biti tvoja „matka“. Dok ona kaže potvrdno onda se poljube, tri puta kucnu pisanicom o pisanicu i razmjene ih i ostanu zauvijek dobre prijateljice – pojašnjava nam Ivka Mađar, predsjednica Udruge „Čuvarice kulturne baštine“ iz Kladara i nastavlja:
– Posjetilo nas je jako puno Udruga i pojedinaca s područja Općine Pitomača i cijele Virovitičko-podravske županije ali i iz susjedne Koprivničko-križevačke i zahvalni smo im svima na odazivu. Jednim dijelom nam je pomogla i LAG „Virovitički prsten“ čije djelatnice su ovom prilikom prezentirale prisutnima program svog rada i djelovanja – završava Ivka Mađar uz napomenu da je ovaj običaj u Kladarama obilježavan dugi niz godina, nakratko je bio prekinut protekle dvije godine ali da su sada ponovno pokrenule obilježavanje matkane nedjelje jer se stari hrvatski običaji moraju prenositi na mlade i ne smiju biti zaboravljeni. Matkanu nedjelju u Kladarama svečano je otvorio načelnik Općine Pitomača Željko Grgačić. (www.icv.hr, bk, Fotografije: Božidar Kovač)

[nggallery id=4656]