Odobrena sredstva za “Aršanjski pjenušac”

Ministarstvo turizma temeljem provedenog javnog poziva odobrilo je za 2014. godinu ukupno 400 tisuća kuća za 23 projekta od isto tolikog broja različitih srednjih strukovnih i umjetničkih škola iz cijele Hrvatske za programe „Promocija zanimanja“ – poticanje obrazovanja kadrova u ugostiteljstvu i turizmu u 2014. godini. Između 23 škole i odobrenih projekata nalazi se projekt Srednje škole Stjepana Sulimanca, pod nazivom „Aršanjski pjenušac – svjedok naše gostoljubivosti“. Naša škola je jedina škola u Virovitičko-podravskoj županiji kojoj su odobrena sredstva Ministarstva turizma.
Cilj programa je podizanje kvalitete kadrova u ugostiteljstvu i turizmu, te u konačnici ukupne kvalitete hrvatskog turizma kroz poticanje obrazovanja mladih za zanimanja u ugostiteljstvu i turizmu i kvalitetnije povezivanje obrazovnih institucija i gospodarskih tvrtki u turizmu.
Bespovratne financijske potpore dodijeljene su za razvoj novih turističkih proizvoda koji će doprinijeti jačanju konkurentnosti destinacije u kojoj se škola nalazi, a koji su temeljeni na međusektorskom povezivanju, zaštiti okoliša i uvođenju novih tehnologija, zatim za projekte nastale u suradnji s drugim obrazovnim sektorima u svrhu razvoja turizma (IT-elektronika i računalstvo, kreativni, poljoprivreda i prehrana, zdravstvo i socijalna skrb, grafički, umjetnost i dr.), za projekte jačanja konkurentnosti ljudskih potencijala kroz razvijanje regionalnih srednjoškolskih centara obrazovanja, trening centara, povezivanje s međunarodnim obrazovnim centrima izvrsnosti i dr., za promociju temeljenu na novim komunikacijskim oblicima te za unapređenje procesa upravljanja destinacijom kroz povezivanje dionika u destinaciji i stvaranje klastera.
„Programom koji provodimo želimo motivirati mlade iz ugostiteljsko-turističkih škola da već od školskih klupa aktivno sudjeluju u kreiranju turističke ponude naše zemlje. Kroz konkretno poticanje ideja koje dolaze od samih učenika, želimo kod mladih razviti projektni način razmišljanja, poduzetničkih duh i timski rad, ali isto tako i intenzivirati povezivanje i suradnju obrazovnih institucija i privatnog sektora. Prošle godine program je rodio niz kvalitetnih ideja i projekta koji dokazuju da mladi trebaju i mogu aktivno sudjelovati u kreiranju turističke ponude i turističke priče o našoj zemlji. Ove je godine za program izdvojeno dvostruko više sredstva nego lani, što doklazuje koliku važnost pridajemo ljudskim resursima u turizmu, odnosno formiranju kvalitetnih, ambicioznih i predanih turističkih djelatnika već od školskih klupa“, komentirao je ministar turizma Darko Lorencin. (www.icv.hr, bk)