Najavljen festival „Pjesme Podravine i Podravlja“

U Grabrovnici u rodnoj kući Petra Preradovića održana je konferencija za novinare na kojoj su predstavljeni program 22. glazbenog festivala Pjesme Podravine i Podravlja te program Dana pjesme, kruha i vina – Dana općine Pitomača 2014.

Prisutne je prvo pozdravio zamjenik virovitičko-podravskog župana Zdravko Dijaković koji je govorio o pokroviteljstvu i podršci koje Virovitičko-podravska županija godinama daje glazbenom festivalu u Pitomači prepoznajući tako njegov veliki značaj za cijeli virovitičko-podravski kraj. „Skladbe izvedene na Pjesmama Podravine i Podravlja promiču prostor na kojem se susreću kaj i što, tamburica i violina, a dio toga je upravo Virovitičko-podravska županija.“ istaknuo je Dijaković te nastavio: „Ovo je jedan od najvrijednijih događaja u našoj Županiji i ponosni smo što ga možemo podržati pokroviteljstvom.“

Direktor festivala Rajko Stilinović izuzetno je zadovoljan ovogodišnjim pjesmama koje su uspjele svojom kvalitetom podići festival stepenicu više. „Svoje su radove na natječaj ove godine poslali mnogi eminentni autori, a želio bih istaknuti i nastup Ladarica. Upravo to želimo objediniti na našem festivalu – nit tradicijske arhaične glazbe koja seže sve do suvremenih izričaja.“ rekao je Stilinović.

Mladen Medak Gaga i ove će godine svojim nastupom izmamiti osmijeh na lica pitomačke publike. „Festival u Pitomači jedan je od najbolje organiziranih na kojima sam sudjelovao. Upravo zato mojim kolegama i meni smeta činjenica što je festival medijski zanemaren s obzirom na njegovu kvalitetu. Interes ovoga festivala nisu profit i komercijalizacija, već kvaliteta i iskrenost što, nažalost, nije dovoljno prepoznato. Organizacija takvog događaja pohvalna je za malu sredinu kao što je Pitomača i mogla bi služiti kao primjer većim sredinama. “ – zaključio je Medak.

Načelnik općine Pitomača Željko Grgačić predstavio je program Dana pjesme, kruha i vina – Vidovo 2014. U suradnji s pitomačkim udrugama, klubovima i pojedincima nastao je program bogat kulturnim, sportskim i zabavnim sadržajima. Dani Općine trajat će od 7. do 16. lipnja ove godine. Najavljeno je otvorenje izložbi, dodjeljivanje priznanja zaslužnim osobama, natjecanje u pripremi paprikaša, demonstracije sportova, izložba vina i izbor vinske kraljice, praćenje utakmice na kojoj će Hrvatska u ogledu s Brazilom otvoriti Svjetsko nogometno prvenstvo, a kruna svega bit će dvije večeri Pjesama Podravine i Podravlja. „Prije samog festivala održat će se prezentacija Glavnog plana razvoja turizma općine Pitomača u sklopu koje će biti organizirana vožnja kanuima rijekom Dravom, a nakon dviju festivalskih večeri koncerte na otvorenom održat će Džentlmeni i Mjesečina.“, rekao je načelnik Grgačić i pozvao sve u Pitomaču.

Na kraju konferencije svoje ideje i viziju festivala s namjerom promicanja pitomačkoga kraja, njegovih vrijednosti te isticanja poznatih osoba porijeklom iz tog kraja izložio je umjetnički donator Stjepan Đukić Pišta. Suorganizator festivala „Pjesme Podravine i Podravlja“ je Hrvatska radiotelevizija, a u organizaciju festivalskih sadržaja uključit će se i Visoka škola za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici i Hrvatska gospodarska komora. Planira se održavanje dvaju okruglih stolova na temu tradicijske glazbe u funkciji turizma te scenografija regionalnih festivala. (www.icv.hr; bk)

[nggallery id=4635]