Paušal za pečenje rakije raste za više od 10 puta

Iako su još 2011. godine iz Ministarstva poručivali da se nakon ulaska u Europsku uniju građani Hrvatske neće morati odreći običaja kao što su pečenje rakije za osobne potrebe, još jednom su se takva obećanja pokazala neistinitima. Naime, prema propisima Europske unije najniža trošarina za sva alkoholna pića, osim piva i vina, iznosi 550 eura po hektolitru čistog alkohola. Prema hrvatskim zakonima trošarina je nešto veća, 53 kune po litri čistog alkohola.

U hrvatskom zakonu definiran je mali proizvođač jakog alkoholnog pića čija proizvodnja ne smije prelaziti 20 litara čistog alkohola godišnje i koji ne smije prodavati svoju rakiju. Takvi mali proizvođači po sadašnjem hrvatskom zakonu plaćaju trošarinu u obliku godišnjeg paušala od 100 ili 200 kuna, ovisno o zapremnini kotla u kojemu se rakija peče.

Primijeni li se presuda europskog suda i na hrvatske zakone, trošarina za one koji peku rakiju za vlastite potrebe mogla bi se znatno povećati. Proizvođač koji, primjerice, godišnje peče 50 litara rakije s 40 posto alkohola mogao bi umjesto paušala od 100 ili 200 kuna plaćati najmanje 1.325 kuna. Opširnije poslušajte u programu Županijskog radija Virovitice. (www.icv.hr, bs; Fotohrafija: Arhiva)