Predstavljen program pomoći sektoru vina

U zajedničkoj organizaciji Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Republike Hrvatske, Virovitičko-podravske županije i Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Virovitica, a u suradnji sa Sektorom za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK u županijskoj vijećnici održana radionica na kojoj je predstavljen Nacionalni program pomoći sektoru vina 2014. – 2018. te tri prateća pravilnika: Pravilnik o provedbi mjere restrukturiranje i konverzija vinograda, Pravilnik o provedbi mjere investicija u vinarije i marketing vina i Pravilnik o provedbi mjere promidžba na tržištima trećih zemalja. Cilj radionice je bio upoznavanje zainteresiranih s mogućnostima razvoja sektora vinogradarstva i vinarstva kroz mjere koje će se financirati sredstvima Europskog poljoprivrednog garancijskog fonda, uz učešće sredstava iz državnog proračuna. Radionicu su održali predstavnici Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Predavačima i sudionicima radionice pozdravne riječi uputila je županova zamjenica Sanja Bošnjak, a moderatori je bio Željko Krušarovski, direktor Sektora za tržišnu potporu. Ante Boras, voditelj Službe za trgovinske mjere, prezentirao je mjeru „Promidžba na tržištima trećih zemalja“, Ksenija Klajić, vršiteljica dužnosti voditelja Službe za intervencije na tržištu, govorila je o mjeri „Restrukturiranje i konverzija vinograda“, a Irena Kruljac, viši savjetnik u Službi za provođenje nacionalnih mjera u poljoprivredi i preradi poljoprivrednih proizvoda financiranih iz EAGF fonda o mjeri: „Investicije u vinarije i marketing vina“.
Žaklina Jurišić, zamjenica direktora Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK, nominirala je niz konkretnih pitanja u svezi s apliciranjem na javne natječaje za dodjelu sredstava iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina 2014. – 2018.

Radionici su prisustvovali predstavnici Udruga vinogradara i voćara s područja Virovitičko-podravske županije, HGK – Županijske komore Virovitica, županijskog Upravnog odjela za zajedničke politike i fondove EU, županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo, razvoj i poljoprivredu, Razvojne agencije Vidra, LAG-a VIP i ostali zainteresirani. (hgk)