Predstavnice VPŽ na sastanku udruženja Partenalia

Predsjednica Županijske skupštine Ana-Marija Petin, zamjenica župana Sanja Bošnjak i Natalija Havidić sudjelovale su na godišnjem sastanku Političkog vijeća PARTENALIE, udruženja 6 zemalja čiji je punopravni član lani postala i Virovitičko-podravska županija. Sastanak se održao u gradu Terni u Italiji. Na sastanku je, između ostaloga, izabrano i novo vodstvo udruzenja. Pod predsjedanjem Javiera Molinera održan je i međunarodni seminar na temu uloge lokalne/regionalne samouprave kao pokretača održivog razvoja EU.

O iskustvima razvoja lokalne i regionalne samouprave, mogučnostima za njeno poboljšanje i reformi iste u Hrvatskoj, govorila je Sanja Bošnjak, zamjenica župana Virovitičko-podravske županije. Zaključak debate je da lokalne/regionalne samouprave trebaju napraviti odmak od čistog izvršitelja zakonom delegiranih usluga prema svojim građanima, vec strateški planirati i usmjeravati budući razvoj koji mora biti popraćen i razmjernom raspodjelom javnih prihoda prema lokalnoj/regionalnoj samoupravi.

Većina europskih zemalja poslove delegira u sve većem obimu prema JLRS, a udio javnih prihoda za razvoj JLRS doseže i 65% u korist lokalne/regionalne samouprave. Virovitičko-podravska županija trenutno s partnerima iz Partenalie provodi 2 EU projekta, a više njih je u evaluaciji i pripremi. (vpz.hr)

[nggallery id=4459]