Predstavnici VPŽ na konferenciji “Investicijski potencijali Hrvatske”

U Zagrebu je održana konferencija “Investicijski potencijali Hrvatske” koju su organizirali Zaklada hrvatskog državnog zavjeta i njemačka zaklada Hanns Seidel Stiftung.
Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko ustvrdio je na konferenciji, na kojoj su između ostalih s područja Virovitičko-podravske županije uz župana Tomislava Tolušića, zamjenice župana Sanje Bošnjak, gradonačelnika Grada Virovitice Ivice Kirina, Grada Slatine Ivana Roštaša, bili prisutni i mnogobrojni načelnici općina, da HDZ ima projekte, programe, ljude i suradnike za izvući zemlju iz teške gospodarske krize.
– Mi smo danas pokazali da imao program, projekte i ljude i prijatelje i suradnike iz Izraela, Poljske i Njemačke. Učit ćemo iz njihovih pozitivnih primjera’, poručio je Karamarko na kraju višesatne konferencije.

Ponovio je da HDZ ima gospodarski program na kojem radi više od godinu i pol dana te da je stranka predana ideji da svakom pojedincu treba osigurati kvalitetan život. ‘Onako kako smo jurišali devedesetih godina braneći svoju slobodu i domovinu, danas ćemo jurišati za interes svakog pojedinca, borit ćemo se za svako radno mjesto, za svakog mladog čovjeka koji želi napustiti Hrvatsku te da što više ljudi vratimo u našu krasnu zemlju’, naglasio je Karamarko.
Predsjednik HDZ-a naglasio je da je njegova stranka, kao i hrvatski građani, svjesna dubine krize, ali i činjenice da ‘oni na vlasti’ nemaju riješenja za riješiti krizu, već je samo multicipiraju.
Odbacio je i medijske pokušaje da u krivnji za teške gospodarske prilike izjednače oporbu i vlast.
Optužio je Vladu da u najstrožoj tajnosti drži projekcije razvoja Hrvatske do 2020. temelj kojih bi Hrvatska trebala dobiti 8,1 milijardu eura. ‘To nitko ne zna i to nije stavljeno na javnu raspravu pa mi danas možda pričamo o nečemu što su se možda i oni sjetili, iako sumnjam’, kazao je.
Predsjednik HDZ-a odbacio je i vladine prozivke da njegova stranka nudi stare projekte. ‘Kako stari, projekti su uvijek novi dok se ne realiziraju i ne počnu davati rezultate’, rekao je Karamarko.
‘Reformi se ne treba bojati’
Domagoj Ivan MIlošević zaključke konferencije sažeo je u pet točaka – rast je moguć i u uvjetima fiskalne konsolidacije, ali su reforme jedan od pokretača rasta. Poručio je da se reformi ne treba bojati, jer one nisu sinonim za otpuštanje već donose korist većini građana i poduzetnika. Pozitivna investicijska klima stvara se ne samo zakonskim okvirom, već i pozitivnom klimom za investitore te pojednostavljenjem procedura, dodao je.
Milošević apostrofira da Hrvatska mora iskoristiti svoj geostrateški položaj i doista postati vrata Europe, da maksimalno treba iskoristiti strukturne fondove EU te povezati poljoprivredu i turizam i slično.
Privatni sektor označio je generatorom rasta, poručujući kako je država tu da stvori prijateljsko okružje. HDZ je ta politička snaga koja ima volje, snage i ljude koji će to ostvariti, zaključio je Milošević (hina, vpz.hr)