Preporuke za povrtlare, vinogradare, voćare i ratare

POVRTLARI
Luk se nalazi u fazi tri lista, a vremenski uvjeti pogodni su za prve infekcije plamenjače luka. Na žutim pločama zabilježen je let lukove muhe kojoj pogoduje vlažno vrijeme. Ličinka lukove muhe buši stabljiku, a kasnije i lukovicu te se tamo hrani. Prvi simptom napada je žućenje središnjeg lista koji se lagano izvlači iz zemlje. Potrebno je stoga obaviti zaštitu biljčica insekticidima, a protiv plamenjače koristiti jedan od fungicida.

VINOGRADARI
Od posljednje preporuke za zaštitu loze prošlo je 12 dana. Budući da se najavljuju nove oborine i nestabilno razdoblje, potrebno je ponoviti zaštitu jer je palo više od 25 mm oborina. Zaštitu protiv crne pjegavosti potrebno je obaviti nekim od fungicida, a protiv pepelnice mogu se koristiti pripravci na osnovu močivog sumpora.

VOĆARI
S obzirom na veliku količinu oborina na pojedinim lokalitetima 25-30 mm u proteklom tjednu te najavu nestabilnog vremena, preporuka je obaviti zaštitu lisne mase koštičavog voća protiv bolesti koje se najčešće javljaju; kod šljive narančasta pjegavost, šupljikavost lista i lisne uši. Kod bresaka šupljikavost lista, pepelnica breskve, breskvin savijač, breskvin moljac i lisne uši.
Potrebno je obaviti zaštitu lisne mase protiv bolesti krastavosti jabuke kombinacijom fungicida. Preporučamo zaštitu jabuke kombinacijom fungicida, a ukoliko ima zaraze lisnim ušima, koristiti neki od insekticida.

RATARI
Pregledom polja zasijanih pšenicom utvrđeno je da su rane sorte pšenice u fazi početka klasanja. Bolesti klasa koje se javljaju uzrokuju gljivice, a najjače zaraze gljivicama su u vrijeme cvatnje ako pada kiša. Obavještavaju se poljoprivrednici da pregledaju usjeve i ovisno o razvojnoj fazi obave zaštitu protiv bolesti klasa fungicidima jer o zaštiti pšenice ovisi njen prinos i kakvoća uroda.
Također, oni koji nisu obavili suzbijanje žitnog balca preporuka je obaviti zaštitu nekim od insekticida. Upotrijebljena sredstva koristiti prema priloženoj uputi za upotrebu, na propisani način ga zbrinuti, voditi evidenciju o uporabi sredstava za zaštitu bilja te se pridržavati tehnoloških uputa za integriranu proizvodnju ratarskih kultura u 2014. godini. (www.icv.hr)