Projekt ”Živim život bez nasilja” u Čačincima

Osnovna škola ”Antun Gustav Matoš” Čačinci bila je domaćin radionice i interaktivnog predavanja u sklopu projekta ”Živim život bez nasilja”. U uvodu je nastavnike i učenike u pozdravio Dražen Huzjak policijski službenik za planiranje PU Virovitičko-podravske u uvodu rekavši:
– Živim život bez nasilja“ naziv je kampanje koju su pokrenuli Ministarstvo unutarnjih poslova i Ujedinjeni narodi u RH. „Živim život bez nasilja“. Projekt ove školske godine zajedno provode Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta u suradnji s organizacijama civilnog društva, a usmjeren je na sprječavanje nasilja prema ženama, nasilja u obitelji i nasilja među mladima, te izgradnju kulture nenasilja među mladima. Cilj preventivnih aktivnosti je senzibiliziranje javnosti na problem nasilja te poticanje građana, a posebno žrtava na prijavljivanje obiteljskog nasilja. „Živim život bez nasilja“ namijenjena je učenicima osnovnih i srednjih škola, nastavnicima, roditeljima, te cjelokupnoj zajednici.

U nastavku je interaktivnu radionicu održao Mislav Mandir predstavnik nevladine Udruge Status M. U radionici učenici su sudjelovali kolektivno kako bi se osvijestili da većina njih odabire ispravne odgovore koji potiču na toleranciju, nenasilje i nediskriminaciju kao životni odabir. Na kraju provedbe projekta u Čačincima, prikazana je edukacijska predstava „Nasilje, za nasilje nema opravdanja“, u režiji glumca Zijaha Sokolovića, UN-ova ambasadora dobre volje za toleranciju i nenasilje, a predstavu su izveli glumci Petra Kurtela i Vedran Komerički. (www.icv.hr, vg; Fotografije: Vladimir Grgurić)

[nggallery id=4401]