Novi udar na roditelje – Skuplja dječja hrana

Ponovno je poskupjela dječja hrana – od prošlog tjedna skuplje su Hipp kašice, sokovi i ostali nemliječni asortiman, Bebivita proizvodi i adaptirano mlijeko Bebimil piše www.vecernji.hr. Uvoznik je povisio cijene za oko pet posto, no krajnji je trošak za kupce viši te je roditeljima male djece od ovog mjeseca u prosjeku život skuplji za još 50 kuna.
Točan je iznos nezahvalno računati jer ovisi o individualnim prehrambenim navikama djeteta. No poskupljenje ove prijelazne hrane odnosi se na mnoge budući da, prema procjenama medicinske struke, adaptirano prijelazno mlijeko koristi oko 75 posto novorođenčadi. Drugo je to poskupljenje tog zamjenskog mlijeka od početka godine. Povećanje cijene u siječnju pravdali su podizanjem PDV-a na dječju hranu sa deset na 13 posto. Tada je najavljivano da se to neće odraziti na maloprodajnu cijenu, no ipak jest. U tišini je tako Bebimil ponovno poskupio, a ovaj je put razlog nestašica mlijeka. Kako kažu u tvrtki Vivera, koja je uvoznik spomenutog adaptiranog mlijeka za bebe, morali su ga poskupiti jer je na tržištu bitno poskupjela laktoza.
Zbog velike potražnje, posebice iz Kine, veliki je nedostatak mlijeka na cijelom tržištu. Uz to je poskupio i euro, a i inflacija je učinila svoje. Poskupili smo minimalno i to smo morali napraviti – objasnili su u Vivera d.o.o..
Cijene za kupce su bitno veće od tih pet posto što ovisi o čitavom prodajnom procesu koji proizvod prolazi dok ne dođe na police trgovina i drogerija. U Viveri su objasnili da se trgovačka marža samostalno određuje i da oni nemaju pravo niti mogu ikako utjecati na kalkulacije svojih kupaca odnosno vlasnika maloprodajnih lanaca. Rezultat toga su različite cijene istih proizvoda kao što je slučaj i s ovim poskupljenjem dječje hrane.
Tako je adaptirano mlijeko Bebimil u pojedinim trgovinama i drogerijama skuplje od dvije, tri pa do čak deset kuna po pakiranju, ovisno o kojem se mlijeku radi, za koju dobnu skupinu dojenčadi. Osim Bebimila skuplji su i Bebivita proizvodi te nemliječni asortiman marke Hipp, dok je u dm trgovinama asortiman Hipp mliječne hrane ostao na prijašnjim cijenama. Sve ostalo poskupili su u tom lancu konkretno od pet do deset posto. Kao razlog poskupljenju naveli su skuplji proizvod njihova dobavljača čijim su se novim, višim cijenama morali prilagoditi te su potvrdili da već zaprimaju niz pritužbi kupaca.
Takva reakcija nimalo ne čudi jer je riječ o nužnim i svakodnevnim proizvodima. Pogotovu kad je riječ o Bebimil nadomjesnom mlijeku koje je osnovna hrana nedojenoj djeci do barem šest mjeseci života kada je moguće uvesti dodatne obroke odnosno dohranu. I tada je trošak za roditelje viši ako se odluče za neke od voćnih ili povrtnih kaša, gotovog ručka ili međuobroka čije su cijene također sada skuplje. Je li to zadnje poskupljenje barem u ovoj godini nitko ne može garantirati pa se to nije usudio ni uvoznik. Kako su rekli, oni nemaju u planu nikakva povećanja cijena, ali to ne mogu predvidjeti. (www.vecernji.hr)