Više od 180.000 djece ostalo bez doplatka

Više od 180.000 djece, odnosno, više od 100.000 korisnika dječjeg doplatka u ožujku nije ostvarilo to pravo. Podigla se oko toga velika prašina, roditelji su u redovima stajali ispred vrata Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, tražili pojašnjenja u bankama, raspitivali se međusobno pa i putem društvenih mreža. Razlog je, kako pojašnjavaju u HZMO-u, vrlo jednostavan – nije bilo vremena obraditi sve zahtjeve. Međutim, nezadovoljni roditelji kojima dječji doplatak nije “sjeo” na račun, najčešće su komentirali kako je pravi razlog taj što je država pred bankrotom pa nema ni za djecu.

– U petak, 18. travnja 2014., počinje isplata doplatka za djecu za ožujak 2014. Doplatak će dobiti 107.561 korisnik za 203.566 djece. Procjena potrebnih sredstava za isplatu doplatka za djecu za ožujak iznosi 74,765.000 kuna, obavijest je koju je na svojim službenim web stranicama 17. travnja objavio Hrvatski zavod mirovinskog osiguranja. Većina korisnika ovog socijalnog davanja prihvatila je to zdravo za gotovo, računajući kako će djeci za Uskrs moći štogod kupiti, platiti zaostale račune, pokrpati dugove. Međutim, malo tko je shvatio kako su u mirovinskom pojasnili da će samo polovina korisnika dobiti doplatak, a ostali će morati pričekati do idućeg mjeseca kada će onima koji i dalje ostvaruju ovo pravo, kako doznajemo od glasnogovornika HZMO-a Filipa Dujmovića, biti isplaćeni zaostaci. Naime, usporede li se obavijesti sa stranica HZMO-a, vidljivo je kako je, primjera radi, u veljači isplaćeno 140,501.000 kuna za 211.755 korisnika, tj. 393.194 djece. Ovih dana bilo je osigurano, stoji u priopćenju, 74,765.000 kuna, odnosno za polovinu korisnika u odnosu na mjesec ranije.

Iako su se slične situacije događale i ranije, bura koju je izazvao izostanak dijela isplate dječjeg doplatka svjedoči u kakvim socijalnim prilikama žive brojne obitelji, kad im tristotinjak kuna znači kruh na stolu. U HZMO-u pak pojašnjavaju kako je rok za podnošenje zahtjeva za dječjim doplatkom bio sa zadnjim danom veljače, dok se u ožujku ti zahtjevi obrađuju. Riječ je o korisnicima koji, kako kažu, nastavno koriste doplatak, tj. korisnici su ovog socijalnog prava od ranije. Filip Dujmović, glasnogovornik HZMO-a kaže kako su zaprimili više od 200.000 zahtjeva.

– Riječ je o redovitom postupku koji se provodi svake godine i koji traje. Svake godine zahtjevi se obrađuju do svibnja. Radi se i prekovremeno, no unatoč tome stigli smo obraditi oko 110.000 zahtjeva. Redovita isplata dječjeg doplatka izvršena je za sve one koji su do tog trenutka obrađeni. Svi ostali koji ostvaruju pravu zaostatke će dobiti idući mjesec – pojašnjava Dujmović.

Našoj redakciji obratili su se i pojedini roditelji koji su predali zahtjev, dječji doplatak nije im isplaćen, a ovih dana, kaže nam jedna čitateljica, stigao joj je na kućnu adresu zeleni papir na kome stoji kako joj nedostaju neki “papiri”.

– Zvala sam u mirovinski gdje mi je rečeno kako sam predala sve potrebne papire i da se ne sekiram, jer ću u svibnju dobiti dvostruki iznos – kaže čitateljica.

Đakovčanka Vlatka također je dobila zeleni papir zbog kojeg je, kaže, morala u poreznu.

– Tražili su potvrdu iz porezne, što smo ishodili, pa smo sve papire ponovno predali. Čemu onda OIB koji imaju i koji im daje sve podatke, jer su navodno povezani – pita se Vlatka. (glas-slavonije.hr)