U petak se otvara Slavin

U organizaciji Grada orahovice i Turističke zajednice grada od 2. do 4. svibnja u Orahovici će se održati tradicionalni 19. Međunarodni sajam vina, rakija i ruralnog turizma Slavin 2014. Slavin je ove godine prvi put organiziran u svibnju, jer organizator želi svu ljepotu sajma prirediti tijekom lijepog vremena kako bi se nekoliko sadržaja moglo održati na vanjskom prostoru sajma. Otvorenje 19. Slavina je u petak, 2. svibnja, u sportskoj dvorani Školskog centra u Orahovica s početkom u 12.30 sati, a odmah nakon otvorenja bit će proglašeni i najbolji ovogodišnji proizvođači vina i alkogholnih pića. Ove godine će nastupiti 100 izlagača.
U okviru ovogodišnjeg sajma Slavin u petak, 2. svibnja, u sajamskom prostoru s početkom u 21 sat bit će održan tradicionalni sedmi po redu izbor za Vinsku kraljicu i Vinski bal. Nagrada za Vinsku kraljicu iznosi 3.000 kn, prva pratilja će dobiti 2.000 kn, a druga pratilja osvojit će nagradu od 1.000 kn.
U subotu, 3. svibnja, prvi put u sklopu Slavina bit će održana 1. Kulenijada. Uz natjecanje svaki će proizvođač moći na sajmu izložiti i prodati svoje kulene. Natjecateljski dio vodit će stručno povjerenstvo pod vodstvom poznatog orahovačkog kulenara Vladimira Pleše. Za pobjednike 1. Kulenijade osigurane su novčane nagrade u iznosu od 3000 kn za šampiona i 2000 kn za vicešampiona. Proglašenje najboljih bit će održano u subotu s početkom 16 sati, a uz Vinski bal i Kulenijadu Slavin će tradicionalno sadržavati i izbor za najbolji vinski gulaš koji će biti održan završnog dana, u nedjelju, 4. svibnja od 11 sati.
I ove godine sve posjetitelje očekuje niz edukativnih i korisnih predavanja, mnoštvo zabavnih sadržaja te naravno veliki broj visokokvalitetnih vina i rakija. Generalni pokrovitelj Slavina 2014. je Grad Orahovica, a glavni pokrovitelj Virovitičko-podravska županija.
Treba spomenuti i da se ove godine 19. Slavin prvi put održava i u sklopu obilježavanja Dana grada, odnosno 786. rođendana Orahovice. (www.icv.hr, vg; Fotografije: Vladimir Grgurić)