Svakom unuku je napravio jedan karting

Česta je priča o ljudima koje svakodnevno srećemo, komuniciramo s njima, znamo gotovo sve o istima, ali kada se napiše pokoja riječ o onome što ih čini posebnim kao da ih prvi puta upoznajemo. Jedan od takvih je svakako Ervin Kovač(66) iz Orahovice kojeg njegovi sugrađani znaju kao majstora za popravak skutera, kosilica i sličnih strojeva, a rijetki znaju da je veliki zaljubljenik u karting i da je u tom sportu osvajač nekoliko značajnih odličja i priznanja, a njegovim stopama kao dijete išao je i sin Kristijan (38). Potom je Ervin svojom fanatičnošću ljubav prema kartingu prenio i na kćerku Elviru(36), pa zatim na njenu djecu, unuke Ivana (5) i Hanu (9), te na djecu sina Kristijana, unuke Tonija(8) i Niku(4). Njegove ručno izrađene kartinge vozi i snaha Marina, a Ervin se posebno ponosi na najnovije uratke, najmanje kartinge za unuke.
Priča je počela 80-ih godina kada je Ervin prvi puta vozio karting:
– Ja sam eto jedan od starijih zaljubljenika u karting i stalno ga pratim. Još u prošlom stoljeću vozio sam karting, a od kada sam u mirovini posvetio sam se izradi kartinga i danas imam u svojoj garaži 5 kartinga u voznom stanju. Svakom unuku sam napravio po jedan i drago mi je da i oni uživaju u ovome sportu. Budući dam sa automehaničar po struci velika mi je želja bila napraviti nešto ovako malo, a brzo. Najbolje rezultate u kartingu ostvario je moj sin Kristijan koji je ranih 90-ih osvajao medalje na državnim utrkama, a i sam sam osvojio ponešto značajnih priznanja – započinje Ervin Kovač kome je neostvarena želja organizirati karting utrku u svojoj Orahovici:
– To je moja tiha patnja. Orahovica kao pravi turistički biser ima veliki potencijal za organizaciju ovakve utrke na kojoj bi garantiram došlo nekoliko tisuća ljudi. Moja je ideja bila da se utrka napravi u samom središtu Orahovice i još uvijek vjerujem kako ćemo to moji prijatelji i ja jednog dana i ostvariti – nastavlja Ervin koje do sada napravio preko 30 kartinga što prijateljima što kolegama zaljubljenicima u karting i za svoje uratke dobivao same pohvale. Ervin kaže kako za izradu kartinga treba prije svega puno ljubavi i strpljenja, on jednostavno danas uživa u svakom trenutku provedenom u svojoj radionici i sa svojim ljubimcima na četiri kotača:
– Otprilike mi je danas potrebno 14-30 dana za izradu kartinga jer sve je to ručna izrada. Svaki dio izrađujem ručno sam za sebe. Naravno da to inače brže ide u tvornicama u serijskoj proizvodnji, ali ja to radim za svoju dušu, polako i pazim na svaki dio pa ponekad izrada zna potrajati i po nekoliko mjeseci. Moram reći da ljubomorno čuvam svako osvojeno obiteljsko odličje, dakle sinovo i svoje i posebno video kazete s utrkama u kojima je moj sin Kristijan vozio kartinge koje smo zajedno izrađivali. Ovaj sport je jedan od manje zastupljenih u Hrvatskoj, ali smatram da bi svojom atraktivnošću, adrenalinom kojeg vuče za sobom i ljepotom te zanimljivošću mogao i morao biti u većem sportskom značaju u nas. Ja ću dokle god budem mogao raditi nove karting i pokušati ovaj sport usađivati mladima pa možda jednog dana doživim i osnivanje karting kluba u Orahovici – zaključio je Ervin Kovač.
U razgovoru sa sinom, kćerkom, snahom i unucima naišli smo na oduševljenje kartingom i sportom koji im je prenio otac i djed Ervin, svi rado sjednu u kartinge i provozaju se najčešće po orahovačkom auto poligonu gdje za sada jedino imaju mogućnost voziti. Ipak, ova obitelj je uistinu prava sportska priča koja i dalje čeka svoj happy end i sigurni smo da će je velikom karting utrkom u središtu Orahovice vrlo brzo o dočekati. (www.icv.hr, vg, Fotografije: Vladimir Grgurić)

[nggallery id=4427]