VIDEO: Uštede u HŽ-u lome se preko leđa građana

Zbog planiranih 130 milijuna kuna ušteda, gase se pojedine željezničke linije prema Slavoniji. Putnici su ogorčeni, ističu kako je Slavonija i ovako prometno odsječena.

Povezanost Slavonije s ostatkom zemlje na klimavim je nogama. Dodatan udarac je ukidanje vlakova i to zbog ušteda.

‘Mi mladi studenti odlazimo na fakultete u Zagreb ili Osijek, a nemamo kako putovati, jedina relacije je baš ta koju će ukinuti i nećemo imati kako putovati’, rekao je Mario iz Virovitice.

Upravo će se na putnicima pokušati dodatno uštedjeti. ‘Tu se krše europske regulative, europske direktive koje reguliraju potporu države za pružanje usluge javnog prijevoza putnika u željezničkom sektoru’, kaže Dalibor Petrović, predsjednik sindikata strojovođa.

Ukidanjem pojedinih linija, u blagajni željeznice trebalo bi ostati više od 130 milijuna kuna.

Putovanje vlakom iz Zagreba prema Slavoniji bit će posebno teško u danima vikenda za kada je najavljen najveći broj linija koje se otkazuju, u smjeru Osijek, otkazuje se čak osam linija.

U gradu na Dravi s pravom su zabrinuti. Umjesto da nas povežu, kažu Osječani, oni će nam i to malo linija uzeti.

Ukidanje vlakova, očekuje se i na drugim prugama. O čemu u HŽ-u jednako kao i Ministarstvu prometa, još uvijek šute.

“Slavonija postaje slijepo crijevo, kada govorimo o željezničkoj infrastrukturi. Zašto ukidaju samo 8 linija? Najbolje jbi bilo da ukinu sve linije i potpuno nas prometno odsjeku. To je još jedna tzv. ušteda koja se lomi preko leđa građana Virovitičko-podravske županije.” – zaključuje virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić. (dnevnik.hr)

httpv://www.youtube.com/watch?v=ROoRSdxz51c