Vlada nam uvodi porez na štednju

Iako su u Vladi obećali da ove i sljedeće godine neće biti novih poreza, paket mjera koje su usvojili danas predviđa uvođenje poreza na štednju već od sljedeće godine. Također će se smanjiti i olakšice poduzetnicima za reinvestiranu dobit. Porez na kamate na štednju će iznositi 12 posto i od 1. siječnja 2015. se od njega planira ubirati 300 milijuna kuna godišnje. Od poduzetnika se planira uzeti pola milijarde kuna smanjivanjem olakšica.

Ove mjere nisu spomenute pri prezentaciji Vlade danas. Osim toga, kako je i najavljeno, od 2016. godine uvodi se porez na nekretnine od kojeg će se prikupiti 1,5 milijardi kuna. Potpredsjednik Vlade Branko Grčić je rekao da i dalje ostaje kod svoje izjave da neće biti novih poreza ove i sljedeće godine.

– Ostajem pri toj izjavi. Ovo nisu novi porezi, oni su već bili planirani kada smo prezentirali reforme – kaže Grčić.

Isto tvrdi i ministar financija Slavko Linić. Linić kaže da je on u svojoj prezentaciji najavio i porez na kamate na štednju 2015. godine, no svi izvještaji i audiozapis s prezentacije – pokazuju suprotno.

Potpredsjednica Vlade Vesna Pusić je također već ranije najavila da neće biti novih poreznih opterećenja ove i sljedeće godine.

Ministar Linić tvrdi da je odluka o porezu na kamate na štednju donesena na užem kabinetu krajem ožujka. Tvrdi da postojećim mjerama poput prihoda iz Drugog stupa nije zadovoljio Europsku komisiju jer ga ne vidi kao trajni prihod. Zbog toga su od njegove prezentacije od kraja siječnja u kojoj su novi porezi najavljeni tek za 2016. godinu, morali uvesti dodatne mjere koje će poslati u Europsku komisiju.

– Manji depoziti neće biti oporezovani, ali pustite da pripremimo zakon koji će biti gotov na jesen – kaže Linić.

Linić ne očekuje da će se HNS protiviti ovim porezima koji dolaze ranije jer su oni usuglašeni i usvojeni. Ukidanje dijela olakšica na reinvestiranu dobit je obrazložio da su već gospodarstvu pomogli predstečajnim nagodbama kojima je spašeno 40.000 radnih mjesta. Procijenili su da dobit koja se zadržava za obrtna sredstva ipak bude oporezovana, ali ne i ona koja se ulaže u nove investicije. (24sata.hr)