Župani održali sastanak s ministricom Mrak-Taritaš

Hrvatski župani sastali se se s ministricom graditeljstva i prostornog uređenja Ankom Mrak-Taritaš povodom pitanja dinamike procesa legalizacije, koji treba biti dovršen do kraja 2015. godine. Predsjednik Hrvatske zajednice županija i virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić upoznao je ministricu s problemima u provođenju legalizacije s kojima se susreću županije te ukazao na pitanje naknada koje županije dobivaju, a koje nisu dostatne ni za osnovne troškove plaća djelatnika.

Ministrica je uputila župane da, prema novom prijedlogu uredbe o izmjenama Tarife upravnih pristojbi Zakona o upravnim pristojbama, naprave izračun i konkretne projekcije kako bi se uočilo koliko sredstava nedostaje za rad upravnih odjela za prostorno uređenje, a kako se taj dio ne bi morao nadoknađivati iz izvornih prihoda županije. Nakon toga bit će zakazan još jedan radni sastanak na kojem će se tražiti konkretna rješenja, s dugoročnim ciljem da se Odjeli za prostorno uređenje maksimalno učine neovisnima od državnog proračuna.

Ministrica je iskazala zadovoljstvo radom županija i dinamikom rješavanja predmeta, a napomenula je da se očekuje da će iz Agencije za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada početkom travnja biti upućena prva rješenja iz agencije. „Očekujemo da će, jednom kad se dostave potrebni podaci Ministarstvu, ministrica promijeniti zakon o legalizaciji i povećati stopu naknade koja ide županijama, jer su županije te koje zapravo provode 90% postupaka legalizacije u ovoj državi”, zaključio je župan Tolušić. (hrvzz.hr)