Na današnji dan: 24. lipnja

U Londonu osnovana prva masonska loža
Na današnji dan, upravo na Ivanje 1717. godine, osnovana je u Londonu prva masonska velika loža u povijesti. Ona je nastala udruživanjem četriju engleskih loža, triju iz Londona i jedne iz Westminstera. Ta velika loža izvorno se zvala Velika loža Londona i Westminstera (Grand Lodge of London and Westminster), a kasnije je preimenovana u Prvu veliku ložu Engleske (Premier Grand Lodge of England). Danas je ona u sastavu Ujedinjene velike lože Engleske (United Grand Lodge of England – UGLE), jedne od najmoćnijih svjetskih masonskih institucija, čiji je veliki meštar danas bratić britanske kraljice Elizabete II. – princ Edward, vojvoda od Kenta. Za prvog velikog meštra Velike lože Londona i Westminstera izabran je 45-godišnji Anthony Sayer. Osnivanje na današnji dan sv. Ivana Krstitelja održano je u gostionici “Goose and Gridiron” (Guska i Rešetka) u dvorištu crkve sv. Pavla u Londonu.

Završen najduži meč u povijesti profesionalnog tenisa
Na današnji dan 2010. Godine završen je najduži meč u povijesti profesionalnog tenisa, i po vremenskom trajanju i po broju gemova. Igrači su bili Amerikanac John Isner i Francuz Nicolas Mahut, a meč je odigran u sklopu prvog kruga Wimbledona. Meč je počeo dva dana prije u 18:13 poslijepodne po britanskom vremenu, igralo se do 21:07 u noći, a zatim je igra prekinuta i nastavljena sljedećeg dana u 14:05. I taj dan se igralo do pada mraka u 21:10. Konačno, na današnji dan meč je nastavljen u 15:43 i napokon je završio u 16:48. Ukupno se igralo 11 sati i 5 minuta. Odigrana su čak 183 gema, a rezultati po setovima bili su 6-4, 3-7, 6-7, 7-6, 70-68. Posljednji, peti set, trajao je rekordnih 8 sati i 11 minuta i imao je 138 gemova. Meč je oborio još niz dotadašnjih rekorda. Primjerice, ostvaren je najveći broj asova u meču, čak 113 za Isnera. Mahut je ostvario 103 asa, tako da ih je u cijelom meču bilo čak 216. Pobijedio je Amerikanac John Isner, ali je on nakon meča bio tako iscrpljen da je u drugom krugu katastrofalno izgubio od Nizozemca Thiema de Bakkera 0–6, 3–6, 2–6. Tako je bio umoran da u tom meču nije uspio ostvariti niti jedan as. Povukao se čak i iz natjecanja parova te godine u Wimbledonu.

Država Sijam preimenovana u Tajland
Na današnji dan 1939. godine država Sijam preimenovana je u Tajland odlukom tadašnjeg diktatora Plaeka Phibunsongkhrama. Taj vojni diktator koji je imao i čin feldmaršala i poziciju premijera vladao je na pomalo fašistički način, što u to doba nije bio rijedak slučaj. Naime, iste 1939. godine dobar dio europskih zemalja imao je autokratske režime, ponegdje s fašističkim elementima. Dapače, feldmaršal Plaek osobno se navodno divio talijanskom fašističkom vođi Benitu Mussoliniju. Feldmaršal Plaek (poznat i kao Phibun ili Phibul) želio je u zemlju uvesti jači nacionalizam, ali i napredne reforme. Zalagao se za nacionalističke običaje – salutiranje zastavi na javnim mjestima i upotrebu jedinstvenog jezika umjesto regionalnih dijalekata. U pogledu modernizacije promicao je nošenje zapadne odjeće (ranije su žene često hodale golih grudi) te jedenje vilicom i nožem. Promjena imena zemlje iz Sijama u Tajland također je bila nacionalistički uvjetovana. Naime, feldmaršal Plaek želio je ime „Thai“ koje će istodobno predstavljati naciju, državljane i državu. Na engleskom jeziku stanovnike se od tada imalo zvati „Thai“, a državu „Thailand“ (od čega dolazi naše Tajland). Sva imena poduzeća i institucija koja su od ranije sadržavala pojam „Sijam“ morala su ga promijeniti (npr. naziv kompanije „Siam Cement“ promijenjen je u „Thai Cement“).

Ubijen židovski milijuner Walther Rathenau
Walther Rathenau, jedan od najbogatijih njemačkih državljana, naslijedio je golemo bogatstvo od svog oca Emila Rathenaua, osnivača i vlasnika poznate kompanije AEG (Allgemeine Elektricitäts-Gesellschaft). Walther je dobio kvalitetno obrazovanje i radio je prvo kao inženjer, a nakon očeve smrti ušao je u upravu AEG-a. Počeo se baviti i politikom. Premda je bio Židov, protivio se cionizmu, smatrajući da se njemački Židovi moraju asimilirati u društvo, a ne izdvajati se iz njega. Rathenau je 1922. doživio vrhunac političke karijere postavši njemački ministar vanjskih poslova. Premda je bio njemački nacionalist, ekstremni desničari mrzili su ga jednostavno zato što je bio Židov i što je bio moćan i bogat. Smatrali su ga doslovno “sionskim mudracem” iz zloglasnog “Protokola sionskih mudraca”. Na današnji dan Rathenau se vozio uobičajenim putem od svoje kuće do radnog mjesta u ministarstvu (smještenom u slavnoj ulici Wilhelmstrasse u Berlinu, gdje je kasnije bila i Hitlerova kancelarija). Na putu ga je mimoišao automobil pun naoružanih ekstremnih desničara. Oni su pucali u Rathenaua i bacili bombu u njegov automobil. Rathenauova pogibija šokirala je ljude diljem Europe. Albert Einstein kasnije je izjavio da ga je Rathenauova smrt jako uznemirila, jer je dokazala postojanje antisemitskih i antipacifističkih faktora u Njemačkoj. (www.icv.hr, mh; Fotografija: Ilustracija)