Obavijest vinogradarima, voćarima i povrtlarima!

Zbog najavljene oborine preporuča se ponovljena zaštita vinove loze. Moguća je infekcija zelenih dijelova cvata – stapke, cvatovi, cvjetovi i cvjetne kapice. Cvjetovi koji su zaraženi suše se, a kao posljedica ostaju sitne bobice. U nasadima gdje ima vidljivih simptoma plamenjače postoji opasnost od sekundarnih infekcija gljivicom uzročnika plamenjače vinove loze. Zaštita protiv gljivice uzročnika pepelnice vinove loze također se preporuča, a potrebno ju je provesti za to namijenjenim fungicidima.

Obavještavaju se proizvođači luka da ukoliko nisu obave preventivnu zaštitu protiv plamenjače prije najavljenih oborina. Plamenjača luka prepoznaje se po svjetlozelenim vodenastim pjegama na listovima koje za vrijeme vlažnog vremena poprime sivkastu prevlaku. Ako se bolest ne spriječi na vrijeme, može doći do širenja zaraze na lukovicu. Zaštitu je potrebno obaviti za to namijenjenim fungicidima.

S obzirom na najavljene oborine tijekom narednih dana potrebno je obaviti preventivnu zaštitu voćnjaka organskim fungicidima da bi se spriječila infekcija bolesti mrljavosti lista i krastavosti plodova jabuke. U nasadima s izraženim simptomima te bolesti zaštitu je potrebno provesti fungicidima sistemičnog djelovanja. Zaražene izbojke pepelnicom potrebno je mehanički odstraniti, a neki fungicidi koji suzbijaju krastavost mogu se koristiti i za suzbijanje pepelnice.

Potrebno je pregledati listove i zbog crvenog voćnog pauka kojemu pogoduju visoke temperature zraka. Ako se primijeti njegova prisutnost, potrebno je obaviti tretiranje u samom žarištu akaricidima. Upotrijebljena sredstva trebaju se koristiti prema priloženoj uputi za upotrebu, na propisani način se zbrinuti, voditi evidenciju o uporabi sredstava za zaštitu bilja i pridržavati se Tehnoloških uputa za integriranu proizvodnju voća u ovoj godini.

(www.icv.hr; bs)