Novim oporezivanjem zemljišta lokalci u gubitku

I prije nego što se krenulo s pripremom proračuna za 2015. Vlada je trasirala zakonsku podlogu koja će državnom proračunu donijeti nekih 170 milijuna kuna povećanja prihoda od PDV-a.
Toliko bi, naime, prihod od PDV-a trebao podebljati novi režim oporezivanja građevinskog zemljišta u prometu nekretnina u sustavu PDV-a, čije je usklađivanje sa smjernicama EU s početkom 2015. već izazvalo val kalkulacija što će to značiti za kupce i prodavatelje nekretnina. Neto efekt tih promjena za državni proračun na kraju bi ipak trebao biti manji jer s početkom 2015. državna blagajna istodobno ostaje bez 50-ak milijuna kuna poreza na promet nekretnina (PPN).
Za razliku od središnjeg proračuna koji će kompenzirati gubitak pripadajućih mu 40 posto PPN-a, za lokalne proračune novi propisi znače čisti gubitak. Gubitkom 60% PPN-a jedinice lokalne samouprave na čijem je poručuju ostvaren promet nekretnina ostat će bez 70 milijuna kuna. Taj gubitak, naravno, neće se rasporediti ravnomjrno, ističe se u procjenama učinaka izmjena Zakona o PPN-u, čiji je konačni prijedlog Ministarstvo financije dalo na javnu raspravu. Hrvatska udruga poslodavaca već je, doduše, izašla s nekim prijedlozima. Primjerice, kako bi se “kompenziralo realno povećanje troškova za građevinske poduzetnike”, založili su se za smanjenje stope PDV-a na isporuke nekretnina “na cca. 16 -17 posto”. (www.poslovni.hr)