Orahovački vitezovi bili su dio reprezentacije vitezova

Trogir je bio domaćin međunarodnog viteškog turnira, povijesno-sportskog spektakla pod nazivom ”Bitka naroda” (Battle of nations). Ovo je po prvi puta da je Hrvatska dobila domaćinstvo prestižnog viteškog natjecanja u kojem sudjeluju najbolje viteške udruge Europe:
-”Bitka naroda” nije samo borba – to je događaj koji uključuje srednjovjekovne kulturne priredbe povijesne glazbe i plesa, majstorske tečajeve tradicionalnih obrta, srednjovjekovni sajam i sve drugo što je činili srednji vijek. U četiri dan bilo je ovdje pravog ratovanja, preko 1000 boraca iz 25 zemalja mlatili su se zapravo, bez režije, bez simulacije. Mnogi su završili i s medicinskom pomoći i iako je publici djelovalo pomalo i brutalno, borcima to nije smetalo. Prava poslastica bila je ”Masovna bitka” u kojoj sudjeluje šest država, a međusobno se bore 21 protiv 21, a po prvi puta organizirana je i duel borba u kojoj su sudjelovale i žene. Osim tih borbi, borilo se jedan na jedan muški i ženski, te 5 na 5 muški. – kaže predsjednik Reda vitezova Ružice grada Orahovice Vlado Grgić koji je uz Zvonimira Marković inače iz Osijeka i predstavljao orahovački Red vitezova, ali i Slavoniju u hrvatskoj viteškoj reprezentaciji.

Orahovački red vitezova ovoga ljeta će tradicionalno nastupiti na svim državnim bitkama, a uskoro će put Siska pa potom Đurđevca, Senja, Splita, Pakoštana na dalje. I ovo sudjelovanje na ”Bitci naroda” u trogiru još je jedan dokaz kako je Red viteozova Ružice grada veliki promotor i ogromna ”putujuća reklama” grada Orahovice. (www.icv.hr, vg; Fotografija: F Produkcija Paula Podnar)