Oskar znanja Jovane Tihomirović

Donedavno učenica drugog razreda medicinskog smjera Tehničke škole Virovitica, Jovana Tihomirović, pamtit će prethodnu školsku godinu po pobjedi na državnom natjecanju u latinskom jeziku. Budući da se našla među 336 najuspješnijh učenika osnovnih i srednjih škola ove godine, uz mentoricu Jasnu Poljak nedavno je dobila i posebno priznanje – Oskar znanja. Oskar znanja već se deset godina dodjeljuje najuspješnijim školarcima koji su u toj godini osvojili naslov državnog prvaka iz znanja, glazbe ili plesa kao i onima koji su osvojili do trećeg mjesta na međunarodnom natjecanju. Stoga se srednjoškolka iz Virovitice zahvaljujući naslovu državne prvakinje iz latinskog jezika zajedno s profesoricom Poljak upisala u povijest kao jedna od četiri tisuće učenika koliko ih je do sad dobilo spomenuto priznanje AZOO-a i MZOS-a.

Jovana je završetkom školske godine 2013./2014. okončala s učenjem latinskog jezika, budući da u medicinskom smjeru samo dvije godine izučavaju navedeni predmet. No, može se pohvaliti kako je ostvarila zapažen uspjeh jer je prva učenica u Tehničkoj školi Virovitica koja je osvojila prvo mjesto na državnom natjecanju iz općeobrazovnih predmeta. – Profesorica Jasna Poljak me pitala hoću li se prijaviti na natjecanje iz latinskog jezika. Pristala sam i nakon toga sam odmah prošla na županijskom i zatim pobijedila na državnom natjecanju. U početku me motivirala mentorica, no onda sam se i sama više zainteresirala, pohađala dodatne sate te se za natjecanja pripremala uz profesoricu, otkrila je je Tihomirović.

Iako je na županijskom natjecanju bila među najboljima, priznaje da se iznenadila kad je pobijedila na državnoj razini jer je ispit bio dosta zahtjevan. Ipak, za svečano uručenje Oskara znanja bila je pripremljena jer je po prijašnjim generacijama znala da će kao državna prvakinja s mentoricom dobiti i to priznanje.

Unatoč postignutim uspjesima i odličnom poznavanju latinsko jezika, Jovana ipak ne razmišlja o studiranju istoga, a više ju zanimaju medicina ili, pak, rehabilitacija. No, upiše li jedno od to dvoje, svejedno će joj dobro doći znanje stečeno iz latinskog.

– Svim učenicima bih savjetovala da se prijave na natjecanje te se okušaju u svom znanju jer nemaju što izgubiti, a mogu puno toga dobiti. Sumnjam da će mi naslov državne prvakinje u budućnosti pomoći, eventualno mogu dobiti koji bod za upis na faks, ali ne žalim što sam se natjecala, za kraj nam je otkrila Jovana Tihomirović. (www.srednja.hr)