Župan Tolušić: Ovako više ne ide…

Dovedeni smo zida i zaista više ovako ne može dalje. Na ovakav način slavonske županije na dnevnoj razini gube milijune eura, kazao je Tolušić

– Kada je riječ o sredstvima koja slavonske županije mogu povući iz EU fondova izgledno je da je 2014. godina izgubljena ali vrlo vjerojatno i dobar dio 2015. godine, rekao je danas u Vukovar župan Virovitičko – podravske županije Tomislav Tolušić koji je i predsjednik zajednice hrvatskih županija. Pojašnjavajući svoje tvrdnje Tolušić je rekao kako je osnovni problem u tome što izostaje komunikacija između Vlade RH i resornih ministarstava sa lokalnim zajednicama i razvojnim agencijama.

Sve to dovodi do toga da još uvijek nema operativnih programa i strategije povlačenja novca iz EU fondova, a što bi trebala izraditi resorna ministarstva.

– Dovedeni smo zida i zaista više ovako ne može dalje. Na ovakav način slavonske županije na dnevnoj razini gube milijune eura. Imamo ljudske kapacitete, znanja i iskustva ali nemamo suport iz države. Obraćamo se stalno ministarstvima ali bez ikakvih odgovora. Jednostavno nema komunikacije, rekao je Tolušić dodajući kako su svi svjesni da samo sredstvima iz EU fondova mogu podići kvalitetu života u Slavoniji, podići zaposlenost i omogućiti i da slavonske županije dostignu razvijenije hrvatske županije. Kao jedan od primjera spomenuo je i sastanak koji se u utorak treba održati u Zagrebu na temu novog Zakona o regionalnom razvoju.

– To je najbitniji zakon ali ćemo mi za taj sastanak potrebne materijale dobiti tek u ponedjeljak popodne, istakao je Tolušić. Župan Vukovarsko – srijemske županije Božo Galić potvrdio je izrečene navode napominjući kako u piramidi između EU i lokalnih zajednica postoji praznina koju bi trebali popuniti kvalitetnijim i boljim radom Vlada RH i resorna ministarstva. Jedna od tema sastanka pet slavonskih župana bile su i poplave koje su proteklih tjedana pogodile područje Slavonije.

– Tražimo od Vlade i ministarstava da se sve u poplavljenim područjima vrati u prvobitno stanje kao i da država financira sve troškove tih aktivnosti. Isto tako tražimo od Hrvatskih voda i resornog ministarstva snažnije i jače sudjelovanje u projektima vezanim za objekte zaštite od poplava, čišćenje kanalske mreže… Sredstva za te projekte treba povećati i to ne samo za održavanje postojećih objekata nego i za gradnju novih, rekao je Galić. (vecernji.hr)