Na današnji dan: 12. srpnja

Rolling Stonsi održali svoj prvi koncert u Londonu
Na današnji dan 1962. godine grupa The Rolling Stones održala je svoj prvi koncert i tako započela dugu tradiciju glazbene popularnosti koja traje do danas. Tu prvu gažu održali su u klubu Marquee u Londonu, na adresi Oxford Street 165 (danas najprometnija trgovačka ulica u čitavoj Europi). Na tom prvom koncertu nastupila su šestorica: Mick Jagger, Keith Richards, Brian Jones, Ian Stewart, Dick Taylor i Tony Chapman. Do danas su ostali u grupi samo Jagger i Richards, koji su i izvorno činili jezgru. Njih dvojica su se poznavali od djetinjstva, kad su bili školski kolege (obojica su rođena u gradiću Dartfordu u Kentu). Zanimljivo je da je ime grupe The Rolling Stones izabrao treći član, Brian Jones, i to impulzivno. Naime, kad je telefonom razgovarao s vlasnikom lokala, ovaj ga je upitao kako se zove njihova novonastala grupa. Jonesa je nakratko uhvatila panika jer još nisu imali ime. Pogled mu je pao na ploču blues pjevača Muddy Watersa, na kojoj je bila pjesma “Rollin’ Stone”. Grupa se prvo doista nazivala “The Rollin’ Stone”, a kasnije su dodali slovo g. Zanimljivo je da je Brian Jones bio i prvi vođa grupe, no umro je mlad, sa samo 27 godina života (kao i Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison, Kurt Cobain i Amy Winehouse).

Osnivač mormona Joseph Smith dobio ukazanje od Boga po kojem je muškarcima dopušteno imati više žena
Na današnji je dan 1843. godine osnivač mormona Joseph Smith navodno dobio ukazanje od Boga po kojem je muškarcima dopušteno imati više žena. Po tom ukazanju su Mojsije, Abraham, David i Solomon imali mnogo žena i konkubina, pa tako moraju i pripadnici Mormonske crkve, kako bi se “namnožili i napučili zemlju”. Krist je navodno rekao Josephu Smithu da će onaj tko odbije tu praksu biti proklet i da neće ući u Njegovu slavu. Tadašnja supruga Josepha Smitha, Emma, navodno nije povjerovala ni riječi od tog suprugovog proročanstva i postala je buntovna. Prema Smithovoj viziji muškarac je navodno trebao dobiti pristanak prve supruge prije ženidbe novom djevojkom, ali ukoliko supruga to odbije, Krist će je “uništiti”, a suprug više u budućnosti ne će trebati tražiti njen pristanak. Smith se navodno nakon toga oženio 27 puta, a neke mladenke bile su još u tinejđerskoj dobi od 14 i 16 godina. Još veći poligamist bio je Smithov nasljednik na položaju predsjednika Mormonske crkve – znameniti Brigham Young. On je imao čak 55 supruga i s njima 57-ero djece. Kasnije je među samim mormonima došlo je do sukoba oko toga je li poligamija dozvoljena ili nije. Većinska skupina je napokon odbacila poligamiju i danas službena Mormonska crkva, koja ima preko 14 milijuna vjernika, ne prakticira mnogoženstvo. Poligamne su ostale samo neke odcijepljene mormonske sekte, poput Fundamentalističke mormonske crkve (Fundamentalist Church of Jesus Christ of Latter-Day Saints – FLDS), koja ima desetak tisuća pripadnika. Trenutno najpoznatiji mormon republikanski je neuspjeli predsjednički kandidat Mitt Romney na izborima 2012., koji je strogo monogaman i u braku je sa svojom prvom i jedinom suprugom Ann Romney, s kojom ima petero djece, same sinove.

Simbolički utemeljeno Carstvo Sikha
Na današnji dan 1799. godine simbolički je utemeljeno Carstvo Sikha kad je znameniti vladar Ranjit Singh osvojio grad Lahore, njegovu buduću prijestolnicu. Napomenimo da su Sikhi i danas značajna snaga u svijetu, dapače predstavljaju navodno petu po veličini organiziranu religiju. Inače, sikhizam ili vjera Sikha pripada monoteističkim religijama, a glavno vjersko središte nalazi im se u gradu Amritsaru u Indiji (znameniti Zlatni hram). Procjenjuje se da Sikha ima 20 do 30 milijuna u čitavom svijetu. Sikhi su prepoznatljivi po turbanu kojeg obavezno nose muškarci, te po prezimenu Singh (koje znači „lav“). Današnji premijer Indije također je Sikh i zove se Manmohan Singh. Sikhi su u povijesti živjeli većinom na području Pandžaba (Punjab) – prostoru na granici današnje Indije i Pakistana. Pandžab se prostire na pet rijeka koje se ulijevaju u Ind (čak i ime Punjab otprilike znači „pet rijeka“). Nekoć su Sikhi živjeli u nekoj vrsti konfederacije 12 teritorija, a moćni vladar Ranjit Sing bio je taj koji je ujedinio te teritorije i stvorio Carstvo Sikha na velikom području. Ključno za njegov uspjeh bilo je osvajanje velikog grada Lahorea – koji se danas nalazi u Pakistanu. Glavno vjersko središte Sikha – grad Amritsar – danas se nalazi u Indiji, a bio je svojedobno također jedna od prijestolnica Ranjit Singha.

Po šesti put oženio se britanski kralj Henrik VIII.
Na današnji dan 1543. godine oženio se britanski kralj Henrik VIII. po šesti i posljednji put. Šesta supruga bila mu je Catherine Parr. U trenutku vjenčanja njemu su bile 52 godine, a njoj oko 30. Imala je ranije već čak dva supruga, koja su oba umrla, tako da je bila dvostruka udovica u trenutku vjenčanja za kralja. Uz Jane Seymour, ona je bila najnižeg podrijetla od svih Henrikovih šest supruga, jer je bila kći plemića s titulom viteza (prva Henrikova supruga bila je kći kralja, druga kći grofa, treća plemića, četvrta vojvode i peta lorda). Henrik je umro samo 3 i pol godine nakon tog posljednjeg vjenčanja, tako da je Catherine Parr ostala udovica. Mimoišla ju je, dakle, sudbina prethodnih supruga Henrika VIII. koje su većinom loše skončale. Naime, prvu je suprugu Henrik odbacio, drugoj i petoj je odsječena glava, a treća je umrla kod poroda.

Preminuo Antun Šoljan
1993. godine preminuo je Antun Šoljan, hrvatski književnik. Šoljanova obitelj potiče iz Staroga Grada na Hvaru, no Antun Šoljan rodio se i rano djetinjstvo proveo u Beogradu. Sljedeće boravište mu je Slavonski Brod, a od 1945. godine pretežno Zagreb i povremeno Rovinj. Pjesnik, pripovjedač, dramatičar, romanopisac, književni kritičar, esejist, feljtonist, prevoditelj, priređivač antologija, urednik triju značajnih književnih časopisa 1950-ih i 1960-ih (Međutim, Književnik, Krugovi). Pripadnik književnog naraštaja tzv. “krugovaša”, književnika koji su se okupljali uz časopis Krugovi. Književni mu opus obilježava ironija, topos mladenačke “klape”, mjestimice eskapizam, zatim društveno-moralne preokupacije i angažiranost, ponajprije u dramskom opusu, a kritika ga opisuje i kao “egzistencijalističkog pisca” te “utopista”, ponajprije zbog vjere u moć književnosti. Pisao je pjesme, romane, drame, radiodrame, eseje i feljtone te priredio niz antologija, poput “Sto najvećih djela svjetske književnosti”. Zarana je zastupao i primjenjivao poetiku izrazito modernističkog iskustva. Poznata mu je pjesma Vukovarski arzuhal, koja je nastala “u prenesenom smislu slušanjem starca u kojoj pripovijeda da gost u kući ne može biti gospodar, pisano arzuhalom i s refrenom “Platit ćete Vukovar”. (www.icv.hr, mh; Fotografija: Iustracija)