Na današnji dan: 9. srpnja

Goran Ivanišević osvojio Wimbledon
Na današnji dan 2001. godine Goran Ivanišević postigao je najveći uspjeh u povijesti hrvatskog tenisa, osvojivši prestižni Wimbledon turnir u Velikoj Britaniji. U finalu je na današnji dan pobijedio Patricka Raftera, svojedobno prvog igrača svijeta, rezultatom 6:3, 3:6, 6:3, 2:6, 9:7. Meč je trajao nešto više od tri sata. Ivaniševićeva je pobjeda još značajnija ako se zna da je u to doba imao problema s ozljedom ramena, zbog čega je proteklih godina pao na 125. mjesto na ljestvici najboljih igrača svijeta (7 godina prije, 1994., bio je drugi najbolji svjetski igrač na ljestvici). Zanimljivo je da kao 125. na svijetu Ianišević nije mogao 2001. automatski ući na Wimbledon, pa su mu organizatori dali pozivnicu (engl. wildcard). Njegova pobjeda na Wimbledonu ušla je u anale svjetskog sporta jer je postao jedini igrač s pozivnicom koji je ikada pobijedio na jednom Gran Slam turniru i najniže rangirani igrač u povijesti koji je osvojio Wimbledon. Zanimljivo je i to da je Ivanišević prije te pobjede već tri puta igrao u finalu Wimbledona i sva tri puta je izgubio (1992. od Agassija, a 1994 i 1998. od Samprasa). Zbog ta tri poraza u finalu mnogi su mislili da mu nije suđeno da osvoji Wimbledon, ali je on to na današnji dan ipak uspio i pokazao da se ustrajnost isplati.

Kralj Ladislav Napuljski prodao Mletačkoj Republici svoja prava na Dalmaciju
Na današnji dan 1409. godine dogodila se jedna od najsramotnijih epizoda u čitavoj hrvatskoj povijesti. Kralj Ladislav Napuljski prodao je Mletačkoj Republici svoja prava na Dalmaciju za 100,000 dukata. Time je Venecija dobila legitimitet za osvajanje Dalmacije kojom će vladati sljedećih gotovo 400 godina. Ladislav Napuljski prodao je Dalmaciju jer mu je bilo jasno da je ne će moći zadržati oružjem, pa je htio od cijele stvari izvući barem financijsku korist. Njegovo pravo na Dalmaciju temeljilo se na činjenici da je okrunjen u Zadru 1403. godine u katedrali sv. Stošije za kralja Ugarske, Hrvatske i Dalmacije (prikazano gore na slavnoj slici Celestina Medovića). Međutim, ta je krunidba bila osporena od strane vladajućeg ugarskog kralja Žigmunda Luksemburškog, koji je krunjen još 16 godina prije. Žigmund je bio moćniji vladar od Ladislava, jer je pretendirao i na prijestolje Svetog Rimskog Carstva i Češke, a prethodne godine je osnovao i znameniti Red zmaja (Societas Draconistrarum), čiji su članovi bili brojni moćni kršćanski knezovi i vitezovi. Smiješno je kako se Ladislav Napuljski s Mlečanima pogađao oko cijene za Dalmaciju. Prvo je tražio 300,000 dukata, no Mlečani su nudili samo 100,000 i to u četiri obroka. Zatim je Ladislav spustio cijenu na 200,000, a potom i na 150,000. Mlečani su međutim sada davali samo 60-70,000 i to u tri obroka. Konačno, na današnji dan postignut je sporazum. Ladislav je pristao na 100,000 dukata, a zauzvrat je dao svoje pravo na čitavu Dalmaciju. Sporazum je potpisan u crkvi sv. Silvestra u Veneciji. Već 20 dana kasnije nad Zadrom se zavijorila mletačka zastava s lavom sv. Marka.

Izdan Russell- Einsteinov manifest
Engleski filozof, matematičar i društveni reformator lord Bertrand Russell, koji se s velikanima svjetske znanosti poput Alberta Einsteina i Alberta Schweitzera borio protiv nuklearnog naoružanja i testiranja, 1955. godine u Londonu je izdao poznati Russell-Einsteinov manifest, koji je Einstein potpisao samo nekoliko dana prije smrti. Slavni manifest, koji je jedinstvena etička refleksija i upozorenje o totalnoj propasti čovječanstva u slučaju nuklearnog rata na Zemlji, zajedno s Einsteinom i Rusellom potpisalo je još devet znanstvenika, od toga 10 dobitnika Nobelove nagrade. Na temelju tog dokumenta, kojim se pozivalo na razboritost i prekid napetosti, Russell je 1957. na politički neutralnoj konferenciji u kanadskom mjestu Pugwash pozvao Amerikance, Britance i Ruse da obustave hladni rat i otklone opasnost od nuklearnog sukoba. Russell je postao predsjednik pagvaške konferencije koju su prihvatili mnogi nobelovci, a tajnik je bio Joseph Rotblat koji je radio na projektu Manhattan, ali je iz njega izašao. Mirovni pokret, izrastao iz konferencije u Pugwashu 1995., dobio je Nobelovu nagradu za mir. Dio manifesta koji se najčešće citira je rečenica koju je tijekom dobivanja Nobelove nagrade 1995. izrekao i Rotblat je: “Sjetite se svoje humanosti i zaboravite sve ostalo.”

Zabilježen najviši tsunami u povijesti
Na današnji dan 1958. godine zabilježen je najviši tsunami u povijesti. Osobito visoke tsunamije naziva se i „megatsunamiji“, a najčešće nastaju uslijed velikih odrona zemlje, vulkanskih erupcija ili udara meteorita. Megatsunami na današnji dan nastao je uslijed divovskog odrona zemlje s jedna planine u more. Ta se planina nalazi na području američke savezne države Aljaske. Odron je bio uzrokovan snažnim potresom u blizini, magnitude čak 8.3 po Richteru. S planine se tom prilikom u zaljev Lituya obrušilo čak oko 30 milijuna kubičnih metara kamenja i leda. Nagli udar takve mase u more izazvao je val (megatsunami) visine preko 500 metara! U zaljevu su se u trenutku podizanja megatsunamija nalazili neki ljudi, premda je to područje vrlo rijetko naseljeno. Poginulo je ukupno pet ljudi. Gotovo je nevjerojatno da su Howard Ulrich i njegov sin uspjeli preživjeti, i to tako što je njihov brod bio ponesen na valu, visoko iznad razine tla. Drveće i tlo na tom području bilo je toliko zbrisano da su se pokazale podzemne stijene. Detaljnijim mjerenjem rubova do kojih je val došao procijenjeno je da mu je visina bila oko 517 metara.

Dogodila se najveća eksplozija nuklearne bombe u svemiru
Na današnji dan 1962. godine dogodila se najveća nuklearna eksplozija koju je čovječanstvo ikada izvelo u svemiru. Naime, Amerikanci su u blizini planete Zemlje detonirali termonuklearnu bombu snage čak 1.4 megatona. Bila je riječ, dakle, o napravi gotovo 90 puta jačoj od 16 kilotonske bombe bačene na Hirošimu 1945. godine. Eksplozija je izvedena na udaljenosti od 400 kilometara iznad Zemljine površine (već se visina od 100 kilometara smatra granicom svemira). Za usporedbu, na visini od otprilike 400 kilometara danas se nalazi i Međunarodna svemirska postaja (ISS). Američka bomba detonirana na današnji dan lansirana je raketom tipa Thor i eksplodirala je oko 1400 kilometara zapadno od Havaja. Zanimljivo je da je eksplozija bila tako jaka da se ugasilo i oko 300 svjetala ulične rasvjete na Havajima, a upalili su se i mnogi protuprovalni alarmi. Razlog tome je tzv. elektromagnetski puls (EMP) koji proizvode takve eksplozije, a na kojeg su osjetljivi električni uređaji. Postoje teorije da bi takve svemirske detonacije pomoću EMP-a mogle uzrokovati otkazivanje velikog dijela električne i elektroničke opreme na Zemlji. Inače, navedeni američki svemirski nuklearni test imao je naziv Starfish Prime. Izazvao je i otkazivanje mnogih satelita u Zemljinoj orbiti. (www.icv.hr, mh; Fotografija: Ilustracija)