Nestaju li registarske oznake za Viroviticu i Slatinu

Unatoč najavama Ministarstva unutarnjih poslova da će do ljeta “u promet” biti puštene nove, europske registarske oznake, prvotni rok pomaknut je na početak sljedeće godine. Prije toga MUP će raspisati javni natječaj na kojem će se birati novi dizajn oznaka. Nakon što su lani pozvali građane da pošalju prijedloge izgleda pločica i predstavili ih javnosti, na MUP se obrušila dizajnerska struka. Nakana izrade novih pločica tu je zastala, a pristigle stotine prijedloge stručne službe Ministarstva još uvijek analiziraju.
– MUP je proveo javnu raspravu sa zainteresiranom javnošću ponajprije u vezi s novim registracijskim područjima, ali i izgledom novih pločica. S obzirom na pristigle prijedloge te iskustva iz prakse, razmišlja se o uvođenju novih registracijskih područja – tako da oznaka ne bude vezana uz naziv grada ni županije ili nekog drugog područja. Prema modelu koji se primjenjuje u nekoliko država članica EU, ali i u BiH, bez uvida u evidencije te prema samoj oznaci registracijske pločice ne bi bilo vidljivo područje, odnosno mjesto gdje je vozilo registrirano”, odgovora MUP-a o sudbini novih pločica napominjući da zaključci još nisu doneseni jer se “želi temeljito razmotriti mišljenje javnosti, ali i struke”.
Razlog “skrivanja” gradova na registarskim oznakama ministar Ostojić pravdao je navijačkim neredima i razbijanjem automobila nakon utakmica Dinama i Hajduka. Ja mislim da je Hrvatska prostor gradova i da gradovi trebaju biti vidljivi. Zajednički projekt s kolegom Nikolom Đurekom koji je dizajnirao posebnu tipografiju sasvim je realan i u standardima koje EU propisuje. Dva kvadrata kao sinteza grba i zastave te Đurekova posebna tipografija imaju sve relevantno čime hrvatske pločice dobivaju svoj zaseban i upečatljiv identitet. Automobil je pokretni objekt koji nosi slovnu i vizualnu informaciju. Slovna je registracijsko određenje baš tog i nijednog drugog automobila, dok je vizualna oznaka skupni identitet svih vozila registriranih u RH – kaže Boris Ljubičić koji današnjem dizajnu pločica ponajviše zamjera to što prljave i blatnjave pločice grb čine slabije vidljivim – jer je puno detalja na njemu – te su neprimjereno mjesto za njegovu izvedbu. Još bi gore bilo, misli, da se na registarske oznake stave grbovi gradova i županija jer su “naivno i komplicirano izvedeni i teško da bi ih netko upamtio izvan njihova užeg prostora”. (www.vecernji.hr)