Obavijest proizvođačima paprike!

Obilaskom terena na području Virovitičko-podravske županije zasađenom paprikom i čestim upitima proizvođača zbog velike količine oborina i visoke vlage utvrđena je pojava bakterijske pjegavosti. Patogen uzrokuje tamne mrlje i žućenje listova paprike, u početku simptomi napada izgledaju opasni, ali kad uvjeti za razvoj patogena postanu nepovoljni, bolest zaustavlja svoj razvoj. Infekciju uzrokuje bakterija koja može napasti i rajčicu. Uvjeti za razvoj bolesti su temperature od 16 do 24 stupnja, visoka vlažnost, kao i vlaga na listu koja pogoduje razvoju patogena. Simptomi napada na listu paprike su tamne, nekrotične pjege i žućenje lista, ali postoji mogućnosti i za pojavu pjege na plodu.

Bakterijska pjegavost se često može zamijeniti s bakterijskom krastavosti. Razlika je u tome što nije poznato da bakterijska pjegavost napada plod paprike, dok bakterijska krastavost može uzrokovati štete u vidu krastavost na plodu paprike. Za točniju dijagnozu patogena potrebna je laboratorijska analiza. Navodnjavanje kišenjem pomaže razvoju i širenju patogena. Za navedenu bolest nema rješenja u obliku kemijske zaštite fungicidima, već se bolest zaustavlja smanjenjem vlage, te korištenje biostimulatora i folijarnih gnojiva koja sadrže bakar.

Osim toga, zamijećena je i pojava oštećenje plodova paprike gusjenicom kukuruznog moljca. Na listovima paprike uočena je i pojava crvenog pauka. Simptomi napada su prošarani listovi sa zelenom nervaturom, na donjoj strani lista vidljive su grinje. Zaraza se širi od zaražene biljke na susjedne te tako nastaju žarišta koja se prva tretiraju, povoljni uvjeti za razvoj patogena su niska relativna vlaga zraka i visoka temperatura. (www.icv.hr)