Orahovica ostala bez Općinskog suda

Odlukom Ministarstva pravosuđa iz lipnja ove godine Orahovica je ostala bez sudske službe. Sredinom lipnja i posljednji je sudac napustio zgradu Općinskog suda u Orahovici i otišao put Slatine. Tako građani Orahovice i mještani susjednih općina za sve sudske potrebe moraju putovati najmanje 30 kilometara, a oni koji nemaju automobile hvatati autobusne ili željezničke linije kojih je sve manje, a na kraju krajeva Orahovica niti nema željeznički kolodvor tako da su tu još dodatnih 5 kilometara i dodatni troškovi. Jedino što ostaje je zemljišno knjižni odjel i tako poseban odjel onoga u Slatini. Grad Orahovica tražio je opoziv Odluke o ukidanju Stalne službe u Orahovici općinskog suda u Slatini, iznijevši nekoliko krucijalnih razloga zašto bi Općinski sud u Orahovici trebao ostati.
U molbi za opoziv, grada Orahovice stoji:
– Zbog čega odluka o spajanju, kada je u tekućoj saborskoj proceduri prošao prijedlog zakona po kojem Orahovica postaje stalna služba suda u Virovitici posve jednako kao i Slatina? Kao prvo u zgradi suda u Slatini tehnički uvjeti nisu ispunjeni, drugo spajanjem se neće ostvariti racionalizacija troškova jer će troškovi suca za rad u Slatini biti značajno veći od troškova režija i održavanja zgrade stalne službe suda u Orahovici. Treće, čak i nakon fizičkog spajanja stalne službe suda u Orahovici i Slatini, u Orahovici ostaje zemljišno knjižni odjel sa 4 djelatnika i tako i dalje ostaje trošak režija i održavanje zgrade u Orahovici pa se nameće pitanje kakav je uopće elementarni ratio spajanja. Četvrto, postoji značajan nerazmjer broja sudaca. U ovome trenutku na području Orahovice i susjednih općina ima 10.100 birača (molim, ne građana, nego birača) u stalnoj službi suda u Orahovici radi jedan sudac, s druge strane na području nekadašnje općine Slatina s ukupno 20.900 birača radi pet sudaca. Peto, prema Odluci Ministarstva u Orahovici u rujnu 2014. godine kreće projekt katastarske izmjere i izlaganja zemljišta koji će trajati duže vrijeme i kojeg mora voditi sudac pa će sada građani vlasnici nekretnina i zbog toga morati putovati u Slatinu. U smislu temeljnog ustavnog prava i mogućnosti pristupa građana sudu, Slatine ne dobiva ništa, a Grad Orahovica i susjedne općine Čačinci, Zdenci i Crnac gube sve. Pa se
neminovno moramo upitati: radi li se o nečijem osobnom interesu? – stoji dakle u Molbi koju su potpisali orahovački gradonačelnik i načelnici susjednih općina.
Ministarstvu se za zamolbom za obustavu ukidanja obratio i župan Virovitičko-podravske županije, a nakon svih molbi i dopisa, Ministarstvo pravosuđa je odgovorilo:
– S obzirom da su u Općinskom sudu u Slatini osigurani uvjeti za smještaj namještenika iz Stalne službe u Orahovici, a radi bolje organizacije i rada suda te smanjenja troškova, ministar pravosuđa donio je odluku da se Stalna služba u Orahovici spaja s općinskim sudom u Slatini. U Orahovici je samo nastavio s radom zemljišno-knjižni odjel. Glede vraćanja Stalne službe u Orahovici do stupanja na snagu novog Zakona o područjima i sjedištima sudova, priopćavamo da s obzirom na već nastale promjene i provedeno fizičko spajanje nije moguće ponovno organizirati rad suda u Stalnoj službi u Orahovici – stoji u priopćenju Ministarstva pravosuđa.
Na pitanje gradonačelniku Orahovice Josipu Nemecu što se i može li se išta još učiniti da se spriječi ukidanje općinskog suda u Orahovici, gradonačelnik Nemec je rekao:
– Mogu se samo nadati da će uskoro doći do smjene državne vlasti te da će nova više razumjeti svoje građane i njihove potrebe – zaključio je Nemec. (www.icv.hr, vg, Fotografije: Vladimir Grgurić)vg, Fotografije: Vladimir Grgurić)

[nggallery id=5387]