R. Orina: Ponosan sam što sam pomogao Gunji

U velikom broju hrvatskih vatrogasaca koji tjednima pomažu poplavljenim područjima svoje mjesto za pomoć pronašli su i orahovački vatrogasci. Zapovjednik orahovačkog Dobrovoljnog vatrogasnog društva Robert Orina te vatrogasci DVD-a Čačinci Ivan Šalković i Slavko Tomić po službenoj dužnosti radili su na čišćenju i dezinfekciji poplavljenih kuća u Gunji:
– Išli smo u Gunju s ekipom vatrogasaca s naše Virovitičko-podravske županije i to s našim vozilom sa visokotlačnim modulom i kompletnom opremom. Naši cilj bio je prati kuće iznutra te dezinficiranje kuća od svih nametnika. Radili smo u dvije smjene, dakle punih 8 dana. Kad smo ušli u kuće mogli smo vidjeti samo gole zidove, sve je izbačeno van jer gotovo ništa nije mogli biti spašeno. Svega je tu bilo, nailazili smo na pune hladnjake ustajalog mesa, mnoštvo lešina životinja, čak su kolege iz drugih društava pronašli mrtvu ovcu na drvetu, dok smo mi zatekli jednu mrtvu pticu također na drvetu. – počinje priču Robert Orina koji kaže kako mu je srce puno i da je posebno ponosan što je dobio priliku pomoći tim nesretnim ljudima u Gunji:
– To je poseban osjećaj. Gunji je pomoć prijeko potrebna i mogu reći da sam sretan što sam ja bio dio te pomoći. Doživjeli smo svašta, ogromne količine smrada, mulja, blata, što reći kad smo se minimalno dva puta dnevno morali presvlačiti. Dakle kad ulazimo u Gunju oblačimo zaštitna odjela, onda nakon ručka u drugom ulasku ponovno oblačimo čista odjela. Gunja zapravo izgleda kao jedno ogromno smetlište, sve je na cesti od fotelja, kauča, hladnjaka televizora,….. No, sve je to nevažno, ako želiš pomoći, ako želiš biti na usluzi tim ljudima koji se evo lagano vraćaju u svoje uništene domove. Posebno me se dojmilo svjedočanstvo lokalnog stanovništva koje priča kako je Gunja bila pod vodom i sve izgubila za svega pola sata. Strašno i nevjerojatno, ali evo mi smo tu da pomognemo i kad bude trebalo ja ću se sigurno prvi ponovno vratiti i pomoći. – zaključio je Orina. Uz ova tri vatrogasaca, put Gunje u novoj smjeni otišao je još jedan Čačinčanin Jurica Beštek, a sve je više i ostalih mještana Orahovice i okolice koji se odlučuju otići u poplavljena područja i pomoći. Dragi Gunjani Orahovica, Čačinci i okolica su uz vas! (www.icv.hr, vg; Fotografije: Vladimir Grgurić)

[nggallery id=5303]