Otvoreno pismo Udruge OPG “Život” Vladi

Udruga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava “Život” uputila je otvoreno pismo predsjedniku hrvatske Vlade u kojemu je predložila hrvatski model potpora u obliku izravnih plaćanja koji bi pomogao proizvodnom regeneriranju hrvatskog sela po uzoru na uspješne zapadnoeuropske zemlje, a kompatibilan je s zajedničkim poljoprivrednim politikama Europske unije, Zakonom o poljoprivredi Republike Hrvatske i Deklaracijom Ujedinjenih naroda o poljoprivrednim obiteljskim gospodarstvima. Prema riječima dopredsjednika Udruge Zvonka Pipića Udruga s tim u svezi predlaže preraspodjelu omotnica ukupnih izravnih plaćanja za prve hektare, točnije za 30 hektara 25,5 posto omotnica, zadržati postojeća plaćanja podijeljena od 2011. do 2013. godine, jasnije argumentirati podjelu proizvodnih plaćanja, javno objaviti podatke na temelju kojih je izrađen prijedlog reforme izravnih plaćanja, te javnosti i Udruzi omogućiti uvid u materijal koji će biti proslijeđen Europskoj komisiji do 1. kolovoza ove godine. (www.icv.hr, bs; Fotografija: Ilustracija)