Prema statistici MUP-a, Virovitica je jedan od najsigurnijih gradova u RH: Od 2009. nije bilo silovanja, izrazito je niska stopa teških krađa i razbojništva…

Prema pisanju Večernjeg lista, na temelju statističkih podataka MUP-a o kriminalu u 28 gradova s više od 20.000 stanovnika napravljena je usporedna analizu sigurnosti. Dobiveni su podaci za posljednjih 16 godina, od 1998. do 2013., o ubojstvima (i pokušajima), silovanjima (i pokušajima), razbojstvima, razbojničkim, teškim (provalnim) i “običnim” krađama, te zloporabama droga. Kako bismo gradove mogli međusobno uspoređivati, pa i one s 20-ak tisuća stanovnika s najvećima, 16-godišnji prosjek po pojedinoj vrsti kaznenog djela stavili smo u omjer na sto tisuća stanovnika. Kako se ritam zločina u tih 16 godina mijenjao pa su recimo pljačke u većim gradovima sve popularnije, radi dobivanja realnog aktualnog stanja i trenda na isti smo način obradili i podatke za posljednjih pet godina, koje vam iznosimo u tablicama.
Prema navedenom, Virovitica je jedan od najsigurnijih gradova u RH. Od 2009. u njoj nije bilo silovanja, a ima iznimno nisku stopu teških krađa i razbojništva. Slična je situacija i s narkodeliktima… Cijelu analizu možete pronaći u Večernjem listu… (www.vecernji.hr, www.icv.hr)