U Orahovici su najbolji mladi biciklisti RH

Orahovica je oduvijek bila prava meka za sportske pripreme. 80.-ih godina na području Orahovice pripremali su se nogometaši Osijeka, Dinama, rukometaši i košarkaši hrvatskih prvoligaških klubova te mnogi drugi sportaši. Nastavio se taj trend i moderno vrijeme, nogometaši Osijeka prošlog ljeta su ponovno odabrali Orahovicu, a ovoga ljeta u orahovici su na pripremama najbolji mladi biciklisti Hrvatske. Riječ je o juniorima i kadetima biciklističkog kluba ”Sokol” iz Vinkovaca koji je trenutno najbolji hrvatski biciklistički klub u u konkurenciji mlađih uzrasta:
– Klub evo postoji punih 10 godina i isključivo se bavimo cestovnim biciklizmom. 2012. godine proglašen smo najboljim klubom uzrasta do 19 godina u Hrvatskoj. Radimo s uzrastima do 13, 15, 17 i 19 godina i to su dečki koji su konstantno državni juniorski i kadetski prvaci. Sjedište priprema je Velika, a Orahovicu smo odabrali zbog sjajnih uvjeta, od staze s puno spustova i uspona do sjajne atmosfere, čistog zraka, prirode, Jezera….. – započinje trener mlađih dobnih uzrasta BK ”Sokol” Vinkovci” Tomislav Zadro. Zadro je naglasio kako ovi mladići odvezu preko 40 utrka godišnje i stoga su im bazične pripreme više nego važne i potrebne:

– Pripreme su naravno jako važne. Na ovim idealnim brdskim stazama u Orahovici i to na relaciji Orahovica-Kutjevo, treninzi u danu traju punih sedam sati u kojima momci prijeđu normu od 265 kilometara što je inače norma profesionalnih biciklista. Ovdje u Orahovici je na pripremam 11 biciklista, a s nama je i naš veliki prijatelj i sponzor Stefan Kraus iz Njemačke, inače biciklistički veteran koji sve ovo prijeđe s nama – zaključuje Zadro.
U biciklističkom klubu Vinkovci teniraju inače uglavnom Vinkovčani, no u klubu ima jako puno i vozača iz drugih gradova koji su prepoznali sokol kao jedan od rijetkih klubova u Hrvatskoj u kojem se u ovom sportu mogu dosegnuti visoki sportski rezultati. Kako je zaključio trener Tomislav Zadro, ovaj klub kroz godinu barem jednom mjesečno dođe u Orahovici i trenira na ovim stazama koje su se tako pokazale kao staze prvaka. (www.icv.hr, vg, Fotografije: Vladimir Grgurić)