Razbili 150 jaja za 10 metara dugu roladu

Zapjevala se u Orahovici ona poznata Zlatnih Dukata ”Dozreli su kesteni k’o i prošle jeseni, idu kiše ledene, a meni svejedno je….”. Sve je bilo u znaku prepoznatljive slavonske jesenske delicije, kestena i to na tradicionalnoj manifestaciji ”Dani kestena i mladog vina – orahovačkoj Kestenijadi” koju su organizirali Turistička zajednica grada Orahovice, Udruga voćara, vinogradara i vinara te Grad Orahovica. Miris kestena širio se po cijeloj Orahovici, jeli su se i kuhani i pečeni, a prava delicija bila je 10-metarska rolada od kesten pirea koju su i ove godine vrhunski pripremili učenici kuharskog smjera Srednje šole ”Stjepan Ivšić” Orahovica:
– Prema našem običaju i ove godine je tradicija nastavljena. Napravili smo roladu od kesten pirea i to dužu nego lani i s više kestena. U ovogodišnju roladu stavili smo 18 kila kesten pirea, 5 kg brašna i šećera, 5 kg čokolade i oraha, 15 litara šlaga i 150 jaja. Ove godine je rolada bila dugačka preko deset metara i mislim da je to najduža rolada do sada u Hrvatskoj. Radili su je naši učenici iz sva tri razreda i to Abel Radić, Martina Odobašić, Josip Kamenar, Ivan Forintić, Martina Stančin, Terezija Bukovac i Dominik Bot. Treba reći da nam je trebalo ukupno dva dana za pripremiti roladu, a mogu već sada obećati da će iduće godine rolada od kestena naše škole, biti još duža i bogatija – rekla je voditeljica pravljenja rolade i profesorica u smjeru kuharstva orahovačke srednje škole, Danira Vinković.
Nakon što je rolada planula pristupilo se zabavnim igrama. Najprije su se prijavljeni natjecatelji duetu okušali u brzini jedenja pečenih kestena. Najuspješniji je bio dvojac pod nazivom ”Šime i Pajo”, drugo mjesto pripalo je paru ”Šimek-Borić” dok je treće mjesto osvojila ekipa Crveni križ. U drugoj zabavnoj igri pod nazivom ”Uhvati šišarku” cilj para je bio u jednoj minuti što više puta dobaciti se šišarkom. Najbrži, najspretniji i s najmanje bola u dlanovima bio je dvojac Damjan Šalković-Matej Karamatić, drugo mjesto pripalo je ”Šimi i Paji” dok je treće mjesto osvojio najmlađi dvojac natjecanja 14-godišnji Leo Kaltenbaher i Davor Lizačić. Pobjednicima obje igre pripale su poklon paketi organizatora te novčane nagrade od 300 kn za prvo, 200 za drugo i 100 kn za treće mjesto.
Na kraju natjecateljskog dijela Kestenijade podijeljene su i nagrade za najbolji kolač od kestena, a sve tri pokupio je Mjesni odbor Tončekovac s glavnom kuharicom Adrijanom Šramek koja je napravila roladu, tortu i okruglice od kestena. Kroz cijelu manifestaciju u glazbenom programu su nastupili KUD Crkvari, KUD Orahovica, polaznici Osnovne glazbene škole Slatina-Područnog odjela Orahovica te orahovački glazbenik Matija Rister, a orahovački središnji gradski Park ponovno je bio ispunjen mnogobrojnim posjetiteljima. (www.icv.hr, vg, Fotografije: Vladimir Grgurić)

[nggallery id=6250]