Dječja hrana opasna za zdravlje

Ministarstvo poljoprivrede obavještava potrošače o povlačenju i opozivu proizvoda:
Alnatura „4-Korn Getreidebrei“ – dječja hrana (250 g, rok trajanja do 30.11.2015.).

Putem HR RASFF sustava zaprimljena je obavijest iz Europske komisije o nalazu tropanalkaloida u koncentraciji 12,1μg/kg –ppb u predmetnom proizvodu na tržištu u Republici Njemačkoj. Predmetni proizvod iste serije izvezen je i u Republiku Hrvatsku. Na temelju navedenoga, Uprava za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja provela je nadzor na tržištu te je naredila povlačenje i opoziv predmetnog proizvoda sa tržišta .

Tropanalkaloidi se prirodno pojavljuju u nekim porodicama biljaka a mješavine nekih od tropanalkaloida tvore atropin.

Negativni učinci atropina uvjetovani su unesenom količinom i očituju se u poremećaju parasimpatičkog živčanog sustava kao što su ubrzan rad srca, suhoća usta, opuštanje glatke muskulature crijeva, mokraćnog trakta i žučne vrećice. Može doći do proširenja i paralize zjenica, poteškoće govora i gutanja, nemira, umora, glavobolje, suhe i tople kože. Kod djece dolazi i do povišene temperature.

Na temelju Inicijalne procjene rizika koju je provela Hrvatska agencija za hranu, a uzimajući u obzir gore navedene nuspojave, činjenicu da proizvod sadrži tropanalkaloid u koncentraciji 12,1μg/kg –ppb, te na rezultate procjene izloženosti kao i utvrđenu veliku vjerojatnost pojavnosti rizika pri konzumaciji proizvoda, navedeni proizvod nije prikladan za prehranu.

Distributer proizvoda, „dm drogerie markt“ d.o.o. Zagreb, je proveo opoziv i povlačenje predmetnog proizvoda. Objavu potrošači mogu potražiti na web stranici:
http://www.dm-drogeriemarkt.hr/hr_homepage/novo/467350/povlacenje_alnatura_proizvoda.html

Podaci o proizvodu:
Proizvod: Alnatura „4-Korn Getreidebrei“ , 250 g
Pakiranje: Proizvod je pakiran u vrećicu od 250 g koja je upakirana u kartonsku kutiju.
Oznaka roka valjanosti: 30.11.2015.
Proizvođač: Holle Baby GmbH
Zemlja podrijetla: Švicarska
Distributer: „dm drogerie markt“ d.o.o. Zagreb.
(mps.hr)