Na današnji dan: 24. studenoga

Održan govor Stjepana Radića u Hrvatskom saboru
Na današnji je dan 1918. godine Stjepan Radić izrekao u Hrvatskom saboru svoj najpoznatiji govor, zaključen rečenicom “Ne srljajte kao guske u maglu”. Za razumijevanje tog govora nužno je poznavanje konteksta u kojem je nastao. Naime, u to su vrijeme talijanske čete nadirale u Dalmaciju i svakog dana zauzimale sve više hrvatskog teritorija. Hrvatska je, kao dio Austro-Ugarske Monarhije, bila netom pobijeđena u Prvom svjetskom ratu. Ujedinjavanjem s Kraljevinom Srbijom Hrvatska je imala priliku da prijeđe na stranu pobjednika i da zaustavi talijansko otimanje svog teritorija. Zbog tog su razloga mnogi hrvatski političari bili u žurbi da se provede ujedinjenje. Stjepan Radić je također bio svjestan neizbježnosti unije sa Srbijom, no zahtijevao je da se prethodno dogovore uvjeti pod kojim će se ono obaviti. Nesrljanje u maglu dakle nije upozorenje da se uopće ne udružuje sa Srbima, nego da se prethodno osigura, kako ne bi došlo do srpske hegemonije u novoj državi. Nažalost, njegove crne prognoze su se obistinile.

Objavljena knjiga “Podrijetlo vrsta” Charlesa Darwina
Jedna od knjiga koja je izazvala najviše buke u povijesti, Podrijetlo vrsta Charlesa Darwina izašla je iz tiska na današnji dan 1859. godine. Rezultat višedesetljenih istraživanja i putovanja Darwin je sažeo u teoriji evolucije, koja je odmah postala predmet žestokih napada kako vjerskih tako i znanstvenih krugova. Znanstvenici su u međuvremenu prešli na Darwinovu stranu, ali religioznih fanatika koji je javno spaljuju ima još uvijek.

Jack Ruby ubio Leea Harveya Oswalda pred TV kamerama
Lee Harvey Oswald bio je osumnjičenik za ubojstvo predsjednika Johna F. Kennedyja. Na današnji dan 1963. godine, svega dva dana nakon atentata na Kennedyja, Oswald je ubijen kad su ga policajci izvodili iz podruma policijske zgrade, s namjerom da ga odvezu u okružni zatvor. Ubio ga je Jack Ruby, upravitelj noćnog kluba iz Dallasa. Cijeli je događaj snimila televizijska kamera, koja je prenosila uživo, tako da su milijuni gledatelja bili svjedoci. Jack Ruby je izjavio da mu je motiv za ubojstvo bilo pošteđivanje Jacqueline Kennedy od prisustvovanja suđenju. Oswald je upucan u abdomen i umro je manje od dva sata kasnije u bolnici u Dallasu, istoj u kojoj je dva dana prije umro Kennedy.

Preminuo Diego Rivera
1957. godine preminuo je Diego Rivera, meksički slikar. Uveo je moderno slikarstvo u Meksiko, a poznat je po svojim izvrsnim ranim slikama u ranom kubističkom stilu, te po svojim nezamjenjivim muralima (zidnim slikama) s političkim motivima koje će u svojoj kasnijoj fazi izrađivati uglavnom u Meksiku i u SADu. Prepoznaje se kao jedan od osnivača “meksičkog muralizma”, škole slikarstva koja je kombirala staru meksičku slikarsku tradiciju s modernim europskim stilovima.

Preminuo Freddie Mercury
1991. godine preminuo je Freddie Mercury, britanski pjevač i glazbenik. U Veliku Britaniju došao je s 18 godina i pohađao fakultet za umjetnost i grafički dizajn, što će se u karijeri grupe Queen primijetiti na omotima albuma, te ponekad i na garderobi sastava. U Engleskoj je upoznao Rogera Taylora i Briana Maya, koji su zajedno s Timom Staffellom svirali u sastavu Smile. Nedugo nakon toga Staffell odlazi iz sastava i na njegovo mjesto dolazi Freddie. Dolaskom Freddieja koncepcija i izgled grupe se bitno mijenjaju, a upravo je Mercury dao novo ime grupi. Nešto kasnije, nakon nekoliko neuspješnih basista, dolaskom Johna Deacona, konačno je 1970. godine osnovan jedan od najpoznatijih svjetskih sastava – Queen. S glasom nevjerojatnog opsega od čak četiri oktave, bio je jedan od najboljih vokala na tadašnjoj glazbenoj sceni, te se ujedno i danas smatra jednim od najvećih vokala u glazbenoj povijesti. Freddie je imao izuzetan talent za pisanje pjesama i melodija. Na to je utjecalo njegovo iskustvo u raznim vrstama glazbe, od indijske do britanske i američke. 1991. godine izlazi posljednji album grupe Queen za Mercuryjeva života, “Innuendo” , koji sadrži dvije oproštajne pjesme – remek djelo “The Show Must go On” i “The Days of Our Lives”, proglašenu pjesmom godine u Velikoj Britaniji. (www.icv.hr, mh; Fotografija: Wikipedia)