Na današnji dan: 25. studenoga

Obilježava se Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama
Danas se slavi Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama u spomen na sestre Mirabal, koje su tog dana nasilno ubijene po nalogu diktatora Dominikanske Republike Rafaela Trujila. Za života su četiri sestre bile aktivistice u borbi protiv Trujillovog autokratskog režima. Nazivali su ih Las Mariposas (španj. leptiri). Na današnji su se dan tri od četiri sestre vraćale iz posjete svojim supruzima u zatvoru kad su ih napali pripadnici Trujillove tajne policije. Sve tri su, zajedno s vozačem, bile zadavljene i polomljene su im kosti, a automobil je bačen u provaliju. Na životu je ostala samo jedna sestra, koja se i dan danas zalaže za očuvanje uspomene o ubijenim sestrama. Ujedinjeni Narodi su 1999. proglasili današnji dan Danom borbe protiv nasilja nad ženama.

Oslobođeni robovi s Amistada
Afrički robovi, oteti iz svojih sela i utrpani na brod za Ameriku, pobunili su se tijekom plovidbe i pobili posadu, ostavivši na životu samo navigatora, u nadi da će ih vratiti kući. No, on ih je uspio prevariti i dovesti u SAD, gdje su pristali na Long Islandu. Duga pravna bitka naposlijetku je zainteresirala bivšeg predsjednika koji je nadahnutom obranom uspio osloboditi sirote zarobljenike i vratiti ih u domovinu godinu dana kasnije.

Pokopan predsjednik Kennedy
Na današnji je dan 1963. godineodržan pokop ubijenog američkog predsjednika Johna Fitzgeralda Kennedyja. Misa zadušnica održana je u katoličkoj katedrali sv. Mateja apostola u Washingtonu, D.C. (Kennedy je bio jedini katolik od američkih predsjednika). Na pogreb je došlo mnogo stranih državnika, uključujući francuskog predsjednika Charlesa de Gaullea, etiopskog cara Hailea Selasija, britanskog premijera i još mnogo drugih šefova država i vlada. Više od milijun ljudi okupilo se u Washingtonu u povorci ispraćaja preminulog predsjednika. Na čelu kolone hodala je udovica Jacqueline Kennedy i predsjednikova braća. Procesija je išla od Bijele kuće do katedrale, istim putem kojim je Kennedy, kao prakticirajući katolik, išao nedjeljom na misu sa svojom suprugom. Na misi je po njenoj želji pjevana Ave Maria Franza Schuberta, kao i na njihovom vjenčanju. Ukop je obavljen na groblju Arlington.

Rođen Karl Benz
Na današnji je dan 1844. godine rođen izumitelj automobila Karl Benz. San mu je bio napraviti “kočiju bez konja”, a hobi su mu bili bicikli. Godine 1885. napravio je prvi automobil u povijesti, stavivši benzinski motor na trokolicu koja je imala kotače slične onima na biciklu (nije koristio drvene kotače kakvi su bili na kočijama). Motor na prvom automobilu imao je samo jedan cilindar sa 958 kubika i 0.8 konjskih snaga. Mogao je postići brzinu od 16 kilometara na sat. Tri godine kasnije njegova je supruga Bertha Benz obavila prvu vožnju automobilom na veliku udaljenost, kad je sa suprugovim automobilom, bez njegovog znanja, otputovala svojoj majci. Prevalila je put od 106 kilometara od Mannheima do Pforzheima u Schwarzwaldu. Danas se redovito organizira rally oldtimera u spomen na njeno putovanje, a ruta tog putovanja proglašena je spomenikom industrijske baštine. Berthina je namjera pri putovanju bila upoznati svijet s praktičnosti suprugovog izuma (marketing). Godine 1926. Benzova se kompanija spojila s Daimlerom i formiran je Daimler-Benz, koji je svoje automobile prodavao pod imenom Mercedes-Benz. (www.icv.hr, mh; Fotografija: www.sigma.ba)