Na današnji dan: 27. studenog

Alfred Nobel potpisao oporuku
Izumitelj dinamita Alfred Nobel potpisao je na današnji dan 1895. godine svoju oporuku, kojom je odredio da se nakon smrti 94% njegovog ukupnog bogatstva upotrijebi za svakogodišnju dodijelu nagrada iz 5 područja ljudskih djelatnosti (fizike, kemije, medicine, književnosti i mirotvorstva). Današnja bi vrijednost zaklade koju je Nobel ostavio bila oko 150 milijuna eura. Alfreda je na takav korak potaknula grižnja savjesti zbog izuma dinamita i proizvodnje oružja. Naročito ga je dirnula njegova vlastita osmrtnica koja je greškom objavljena u jednim francuskim novinama u vrijeme kad mu je umro brat. U toj je osmrtnici nazvan “trgovcem smrti”. To ga je potaknulo na razmišljanje o tome kakvim će ga čovjekom pamtiti.

Bomba u avionu raznijela 107 putnika i članova posade
Na današnji je dan 1989. godine došlo do jednog od najtežih bombaških napada u povijesti zrakoplovstva. Naime, postavljena bomba raznijela je avion sa 107 putnika i članova posade dok je letio brzinom od 794 kilometra na sat, na visini od oko 4000 metara. Naknadna istraga je pokazala da je bombu spremljenu u aktovku unio čovjek u poslovnom odijelu i postavio je u blizini avionskog spremnika za gorivo. Kad je u letu bomba eksplodirala, eksplozija se proširila na spremnik goriva, što je doslovno prepolovilo avion. Ostaci aviona u padu ubili su troje ljudi na zemlji. Za napad je bio odgovoran kolumbijski kartel koji se bavio proizvodnjom droge. Mislili su da će se u avionu nalaziti predsjednički kandidat César Gaviria Trujillo, kojeg su željeli ukloniti. On, međutim, nije poletio avionom i kasnije je postao kolumbijskim predsjednikom.

Papa Pavao VI. napadnut u zračnoj luci u Manili
Pape su oduvijek vodile opasan život, pa je Pavao VI. doživio napad u zračnoj luci u Manili, kada ga je napao bolivijski slikar odjeven kao svećenik. Papa je napad preživio i od tada se osiguranje prvog čovjeka Vatikana pooštrilo, no ipak nije uspjelo spriječiti Ali Agcu da gotovo uspije u pokušaju atentata na Ivana Pavla II.

Rođen Juraj Habdelić
1609. godine rođen je Juraj Habdelić, hrvatski književnik. Iako bismo Habdelićeva prozna djela teško svrstali u ono što danas pridajemo pojmu književnosti, u njima ipak ima snage i svježine, osobito u bogatstvu i jedrosti jezika. To su djela moralno-didaktičke problematike, a prvo među njima “Zrcalo Marijansko” tiskano je u Grazu 1662. godine. Kršćanski moral je glavna tema Habdelićevih književnih razmišljanja. No, kako je čovjek sklon kršenju zahtjevnih kršćanskih normi i lako se odaje grijehu, to je motiv kojim je zaokupljen. Njegova pučka moralka “Prvi otca našeg Adama greh”, knjiga koja sadrži 1200 stranica, a tiskala ju je Kongregacija za propagandu vjere, slika je čovjekova pada i sklonosti grijehu. No, u toj je knjizi osobito važna Habdelićeva sposobnost da kroz tu polazišnu temu provuče sve slojeve društva: plemiće, građane i seljake, a ne štedi ni svećenike. Habdelić je pisao kajkavskim i pokazao se odličnim znalcem narodnoga govora. Istodobno je bio protivnikom običnih, profanih stvari, u koje ubraja i narodne pjesme, navodeći svog čitaoca na to da se okani sramotneh, nepobožneh i nečisteh popijevaka.
Habdelić svojim djelom “Dictionar ili Réchi Szlovenske zvexega ukup zebrane, u red postaulyene, i Diachkemi zlahkotene trudom Jurja Habdelicha, masnika Tovarustva Jesusevoga, na pomoch napredka u diachkom navuku skolneh mladenczeu horvatszkoga i szlovenszkoga naroda” izdane u Grazu godine 1670. zauzima istaknuto, iako laičko, mjesto u povijesti hrvatskog jezikoslovlja.

Rođen Jimi Hendrix
1942. godine rođen je po mnogima najbolji gitarist svih vremena, Jimi Hendrix. Rođen je tijekom Drugog svjetskog rata u Seattleu. Zanimljivo je da mu je otac jednim dijelom bio i indijanskog porijekla, naime jedna mu je prabaka bila Cherokee indijanka. Neobičan kuriozitet je i to da mu je otac imao po šest prstiju na obje ruke. Otac i majka su mu se vjenčali svega 3 dana prije nego što je otac otišao u rat. Kad se Jimi rodio majka mu je dala ime Johnny Allen Hendrix, no kad se otac vratio iz rata promijenio je sinu ime u James Marshall Hendrix, u počast svog preminulog brata. Hendrix je kasnije sam uzeo ime Jimi, skraćeno od James. Jimi Hendrix je rođen kao ljevak, no svirao je gitaru za dešnjake okrenutu na suprotnu stranu i sa žicama spojenim obrnutim redom. (www.icv.hr, mh; Fotografija: www.novilist.hr)