Narodnjaci u životu mladih ”Marula”

Jedna od bitnih odrednica škola jest međusobna suradnja i pomaganje u svrhu što kvalitetnijega ostvarivanja nastavnoga procesa i kvalitetne i zanimljive implementacije nastavnih sadržaja pa je tako Srednja škola Marka Marulića iz Slatine pozvala i ugostila profesoricu Melitu Schmitz iz Osnovne škole Eugena Kumičića (Slatina) koja je s učenicima održala radionicu s naslovom Narodnjačka poetika u životu mladih. Radionica je održana 25. studenoga 2014. u knjižnici srednje škole na poziv psihologinje Ljiljane Matošević i knjižničara Damira Balkovića.

Nakon analiziranja tekstova narodnjačkih pjesama srpske pjevačice Cece i pjevača Mile Kitića i slušanja tih skladbi, učenici su uvidjeli da je riječ o tekstovima bez dubljeg poetskoga značenja gdje je izbor riječi izvršen isključivo u svrhu ostvarivanja rime između stihova, te da ne postoji značajna glazbena vrijednost takvih kompozicija.

Učenicima su bili predstavljeni i tekstovi renomiranih hrvatskih autora A. G. Matoša i T. Ujevića koje su uglazbili grupa Hladno pivo i kantautor Arsen Dedić, a vrlo pohvalno jest za reći da su učenici prepoznali i pjesnike, ali su unaprijed znali i izvođače pjesama.

Profesorica Schmitz s učenicima je razgovarala o cjelokupnoj „cajkaškoj subkulturi“ koja za sobom povlači i način odijevanja kao i ponašanja posjetitelja narodnjačkih klubova (konzumiranje alkohola, cigareta i drugih opojnih sredstava, izlasci koji traju do ranih jutarnjih sati).

Zanimljiva je učenička svjesnost o upitnom načinu provođenja svoga slobodnoga vremena u narodnjačkim klubovima, te se iskreno nadamo da će u budućnosti promišljati i osmisliti kvalitetnije i zanimljivije načine provođenja slobodnoga vremena. (lj.m.. ms)

[nggallery id=6655]