Predstavljen projekt “Živim život bez nasilja”

Drugu godinu za redom Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta zajednički provode nacionalni preventivni projekt “Živim život bez nasilja” koji je u srijedu, 19. studenog, predstavljen u Kazalištu Virovitica. Prema riječima Sandre Veber, voditeljice Službe prevencije Ravnateljstva policije, u projekt su se uključili umjetnici i lokalna uprava, a dobio je i Europsku nagradu prevencije kriminaliteta.
– Jedna od tri komponente projekta odvija se u razredu gdje se učenike (sedmih razreda) upoznaje što je to nasilje, kako ga prepoznati, kako ga spriječiti te kako se zaštititi ako do njega dođe – kazala je voditeljica Veber.

– Ove godine lakše nam je govoriti o projektu jer ga u svim županijama u školama provodimo već godinu dana te imamo određena iskustva i spoznaje koje nastojimo ove godine korigirati i unapređivati – rekla je načelnica Sektora za zajedničke poslove i programe Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Vera Šutalo.
Zamjenica župana Sanja Bošnjak tom je prigodom istaknula kako je Virovitičko-podravska županija na vrijeme prepoznala potrebu i uključila se u provedbu projekta, a gradonačelnik Ivica Kirin također je pozdravio provođenje projekta u koji se aktivno uključio i grad Virovitica te odaslao poruku – činite dobro jer će vam se dobro i vratiti.

Predstavljanju projekta nazočio je i Mirko Kostelac, načelnik Policijske uprave virovitičko-podravske. Nakon prezentacije projekta održan je i prigodni program za učenike sedmih razreda virovitičkih osnovnih škola čiji je voditelj bio Zlatan Zuhrić Zuhra. Prije događanja u kazalištu u Osnovnoj školi Ivane Brlić-Mažuranić održana je interaktivna radionica na temu nenasilja i tolerancije. Inače, prema podacima Policijske uprave virovitičko-podravske tijekom devet mjeseci ove godine prekršajno su prijavljene 432 osobe kao počinitelji nasilja u obitelji. U istom razdoblju djeca i maloljetnici počinili su 49 kaznenih djela. Opširnije poslušajte u programu Županijskog radija Virovitice. (www.icv.hr, kp; Fotografije: Matija Rođak)

[nggallery id=6548]