Propadanje uz SDP se nastavlja…

Državni zavod za statistiku objavio je prvu procjenu tromjesečnog bruto domaćeg proizvoda za treće tromjesečje 2014.

Prva procjena pokazuje da je tromjesečni bruto domaći proizvod u trećem tromjesečju 2014. realno manji za 0,5% u odnosu na isto tromjesečje 2013.

Prema rashodnoj metodi najveći doprinos povećanju obujma bruto domaćeg proizvoda u trećem tromjesečju 2014. ostvaren je većim izvozom usluga, dok je najveći doprinos smanjenju obujma prouzročen rastom uvoza roba.

Prema proizvodnoj metodi najveći doprinos rastu bruto domaćeg proizvoda u trećem tromjesečju 2014. ostvaren je u djelatnosti prerađivačke industrije, dok je najveći doprinos smanjenju obujma ostvaren u djelatnosti građevinarstva.

Procjena bruto domaćeg proizvoda za treće tromjesečje 2014. bit će objavljena 10. prosinca 2014.

Hrvatska najgora u regiji: Prognozirani prosjek rasta zemalja srednje Europe 2,5%

Hrvatska bi mogla ući u sedmu godinu recesije, ako se pad BDP-a nastavi i sljedeće godine, što bi se prema slabim prognozama lako moglo i ostvariti.

Prema regionalnim prognozama EBRD-a objavljenim u rujnu ove godine Hrvatska i dalje ostaje jedna od rijetkih zemalja koja ne izlazi iz krize.

Prosjek očekivanog rasta za zemlje Srednje Europe podignut sa 2,2% na 2,5%, zahvaljujući rastu poljskog i mađarskog gospodarstva.

EBRD je u rujnu povisio prognozu rasta za Poljsku na 3% sa prijašnjih 2,8% zbog snažnog rasta izvoza i industrijske proizvodnje u prvom polugodištu.

Rast ne bi trebao biti znatnije ugrožen niti ruskim sankcijama jer izvoz hrane u Rusiju čini samo 0,2% BDP-a.

Mađarski izgledi su također poboljšani te se očekuje rast BDP-a od 2,8%.

“Osim Hrvatske, gdje se pad nastavlja, cijela regija bilježi rast investicija na godišnjoj razini, no ponajviše javnog sektora. Očekuje se jačanje tog trenda jer zemlje počinju koristiti EU strukturne fondove koji su im na raspolaganju u sklopu novog EU proračuna“, stajalo je u izvješću EBRD-a.

Usporedni podaci za zemlje Srednje Europe i Baltika pokazuju da Hrvatska ima najveću stopu nezaposlenosti u toj regiji. Nezaposlenost u Hrvatskoj iznosi 18,8% dok je najniža u Estoniji te iznosi samo 7,3%. U susjednoj Sloveniji nezaposlenost iznosi 9,8%. (index.hr)