Sopje: Sveti Andrija na Dravi

Treću godinu zaredom na lokaciji Vrbak na rijeci Dravi kod Sopja svetom misom proslavio se spomendan sv. Andrije apostola. Njemu u čast podignuta je mala kapelica za koju su sredstava prikupili Sopjani i prijatelji rijeke Drave na inicijativu Vlade Rastije, zaljubljenika u rijeku Dravu. Bbogoslužje je predvodio sopjanski župnik Augustin Tašić u prisustvu 25 vjernika. Molilo se za sve utopljenike na rijeci Dravi i da ne bude više poplava kao sredinom rujna ove godine kada je Drava poplavila dravske sojenice i kapelicu sv. Andrije sve do krova. Nakon bogoslužja dravski domoroci Vlado, Siniša i Božo sa suprugama Anicom, Dubravkom i Milom priredili su feštu za sve dobronamjernike uz svirku Baja benda iz Virovitice.

Zvono na kapelici potječe iz naselja Ritska Ada koje je raseljeno 1972. zbog poplave još veće od ovogodišnje. Tada je Drava narasla na 7,28 m, a ove godine bila je 6,89 m. Ovo naselje osnovali su njemački folksdojčeri početkom 1920-ih. I danas na toj lokaciji postoji njihovo zasebno protestantsko groblje, a tijekom 2. sv. rata i poslije njega naselili su ga prigorci iz okolice Samobora. Prije poplave u naselju je bilo 22 domaćinstva sa više od 100 osoba. Jedan od malobrojnih Rickara je i pučki pjesnik Mirko Kupres (Mika Mungos) koji je svoji šaljivim stihovima razveselio nazočne.

Sveti Andrija brat je Šimuna Petra (prvog pape). Bio je ribar na Galilejskom jezeru i jedan od prvih Kristovih učenika. Prema predaji, kada su se apostoli razilazili i kad je svakome od njih određen jedan dio svijetagdje će propovijedati, Andriju su dopali krajevi na sjeveru sve do današnje Ukrajine. Svojim propovijedanjem obratio je toliko ljudi da se rimski upravitelj grčke luke Patrasa pobojao narodnog ustanka i dao ga je uhititi i mučiti. Apostol Andrija mučen je na križu u obliku slova X. Prometni znak Andrijin križ nalazi se na svakom pružnom prijelazu. Na Istoku je zaštitnik Rusije i Grčke, a na zapadu Škotske, jer su, prema predaji, u IV. stoljeću iz Patrasa u Škotsku prenesene moći sv. Andrije. Zaštitnik je ribara, pa je uz križ u obliku slova X jedan od njegovih simbola i ribarska mreža. (vj)

[nggallery id=6663]